Angajații combinatului chimic Amurco au ajuns la capătul puterilor. Disperați că nu și-au primit salariile restante de trei luni, că nu-și mai pot plăti facturile și ratele la bănci, unii dintre ei fiind amenințați cu executarea silită, revoltați că nimeni nu le spune nimic concret despre situația combinatului, închis la acest moment, muncitorii au decis să ceară sprijin prefectului județului. Ieri, peste 150 de angajați ai Amurco au ieșit în stradă strigându-și nemulțumirile.
Sindicatul angajaților a obținut autorizație pentru organizarea unui protest în fața Prefecturii, miercuri, între orele 10.00 și 12.00. Oamenii s-au plâns că nu mai pot continua așa, într-o permanentă incertitudine și amăgiți lună de lună cu promisiuni care nu s-au concretizat. „De trei luni nu ne-am primit salariile – reclamă, revoltat, Sorin Melinte. Nu mai suportăm falsitatea guvernanților și a conducerii InterAgro (compania condusă de Ioan Niculae și de care aparține Amurco, n.r.). Noi suntem obligați să muncim degeaba, dar facturile nu așteaptă, copiii trebuie să primească de mâncare. Suntem mințiți, am ajuns bătaia de joc a conducerii combinatului. Nu mai putem! Ținem în spate familii, părinți. Este un atentat la viața noastră și a copiilor noștri. Acum o lună, Niculae spunea, într-un interviu dat unei televiziuni, că muncitorii nu vor să muncească.
A uitat să spună și de ce, că nu mai putem și nu mai vrem să muncim fără bani, ca sclavii. Noi suntem într-o comă profundă, întregul popor este în comă.” Oamenii reclamă și faptul că legislația permite angajatorilor să întârzie plata salariilor fără ca aceștia să suporte vreo consecință. „Codul Muncii este un cod al sclaviei! Îl obligă pe om să muncească, dar angajatorul este sancționat de-abia dacă întârzie mai mult de trei luni plata salariilor. Este inuman! Cum să trăiești trei luni fără bani? – întreabă, disperat, Constantin Cadar. Lunar avem de plătit facturi. Și noi plătim penalități dacă întârziem. Ne taie curentul, ne execută banca! Este o anomalie.”
Pe de altă parte, muncitorii cred că lipsa de comunicare și a unui răspuns din partea conducerii legat de perspectivele combinatului, lipsa unei decizii concrete – repornirea sau închiderea definitivă a instalațiilor – sunt tactici penibile pentru a-i determina pe oameni să plece singuri și să renunțe la drepturile lor, salariile restante și cele compensatorii. „Ei așteaptă să-și dea toți demisia – este concluzia la care a ajuns Eugen Bârcă. Să plecăm noi singuri ca să nu ne mai dea niciun drept. Dar cum să pleci, Doamne, iartă-mă, după 35 de ani de muncă?! Unde să ne ducem noi acum, la 50 și ceva de ani? Anul trecut am avut gaz mai ieftin. De ce nu a mers? Am fost ținuți, vai de capul nostru, tot fără bani, cu firimituri, am murit de foame.” Valentin Farauanu, liderul de sindicat al mecanicilor, spune că acest protest s-a vrut un semnal de alarmă că nu se mai poate munci fără bani, dar și că trebuie stopată creșterea prețului gazului metan. „Pe lângă aceste restanțe, se pune problema incertitudinii locului de muncă – explică Valentin Farauanu. Trebuie găsită o soluție la nivel înalt. O parte din angajați au fost trimiși în șomaj anul trecut. La câteva luni, în decembrie, au fost chemați înapoi la serviciu. S-a repornit combinatul, am funcționat două luni, după care a fost iar oprit și ne-au trimis din nou acasă, pe motiv că prețul gazului este ridicat. Nu se poate așa! Nu mai putem continua așa. Ori se închide definitiv, ori să ne plătească.”
Și-au spus păsurile în ședința de Dialog Social
Reprezentanții protestatarilor au fost primiți să își spună doleanțele în ședința de Dialog Social, ce a avut loc marți la Instituția Prefectului – județul Bacău. „Au venit în cadrul ședinței cinci reprezentanți ai salariaților de la Amurco – a declarat prefectul Dorian Pocovnicu. Am manifestat toată înțelegerea în trimiterea doleanțelor lor către Guvern și le-am cerut să facă astfel de presiuni și asupra patronatului lor, pentru că un dialog tripartit implică pe lângă sindicat, Guvern și patronatul”.
kostake a zis
votati USD sa va fie si mai bine
Emanuel Benchea,angajat AMURCO a zis
Domnule kostake,.Cine guverneaza acum in Romania?Nu tot USL adica PSD-ul cu trepadusi .Daca ma gandesc bine… direct sau… indirect tot PSD-ul conduce in judetul Bacau.