Un grup de studenți americani a organizat la Casa de Cultură din Bacău, preț de o lună, cursuri de conversație în limba engleză. La prima vedere suspect poate părea doar că orele de pregătire au fost gratuite. Curiozitatea sau dorința de a se perfecționa în arta comunicării i-au determinat pe mulți tineri să vină la aceste întîlniri. Mai ales că elevii au primit și invitații, care le-au fost înmînate chiar de profesorii din licee. Un lucru care a dat siguranță.
Prima etapă a fost prezentarea celor cinci studenți americani și familiarizarea liceenilor băcăuani cu sala rezervată acestor întîlniri. De aici au apărut lucrurile suspecte. Încăperea era „împodobită” cu afișe ce conțineau versete din Biblie. După ce au reușit prin zîmbete și bunăvoință să atragă elevii, americanii au continuat prin a le prezenta manualul după care susțin aceste ore. Probabil celor mai circumspecți din fire li s-a părut curios că tinerii americani sînt adînc cuprinși de evlavie sau că așa-zisele manuale cuprind exclusiv pasaje din Biblie. Pentru că, discuții în engleză, se puteau face după oricare altă carte din sutele aflate pe piață, nu neapărat din Biblie.
„Surprizele” nu s-au oprit aici. Ei au în fiecare săptămînă petreceri la care îi invită pe cursanți și unde se oferă mîncare gratuită. Un lucru care poate pe unii poate i-a bucurat, iar pentru alții a fost apogeul umilinței. Întebați în mod repetat care este scopul acestui voluntariat, singurul răspuns oferit de studenții americani a fost „dorința de a apropia oamenii prin intermediul lui Dumnezeu, fără intenția de a converti români la secta din care ei fac parte”. Dacă de această dată cei care i-au întîlnit cu studenții americani au avut curajul să spună NU încercării de a-i racola la o sectă, rămîne de văzut dacă următorul grup va accepta cu aceeași ușurință un refuz. (Popa Roxana Elena)
Lasă un răspuns