• așa a fost intitulată rezoluția Delegației Permanente a Partidului Național Liberal • liberalii nu sînt de acord cu introducerea taxei la internarea în spitale • ei spun că activitatea din agricultură, după cum acționează actuala echipă guvernamentală, va fi și în acest an la fel de ineficientă ca în anii precedenți
În urma ultimei Delegații Permanente a Partidului Național Liberal (PNL), liderii acestei formațiuni politice au emis o rezoluție intitulată „PSD a transformat viața a sute de mii de familii într-un coșmar”. Denumirea aleasă este explicată de liberali printr-un fapt devenit atît de obișnuit, dar nefiresc: oamenii nu își mai pot achita nici măcar cheltuielile la întreținere, facturile fiind cu mult mai mari decît veniturile cetățenilor. În același document, liberalii spun că PSD a reușit să creeze un adevărat haos și o confuzie greu de imaginat în rîndul populației și al investitorilor. Motivațiile sînt aplicarea noilor ordonanțe cu privire la impozitele și taxele pe construcții și terenuri, știrile publice lansate despre includerea dobînzilor și dividendelor în veniturile supuse impozitării globale, introducerea taxelor la internarea în spitale și încercarea de limitare a libertății de expresie prin proiectul de modificare a Codului Penal, cît și propunerile repetate de avansare sau amînare a alegerilor din 2004. Toate aceste subiecte au și fost, de altfel, dezbătute la conferința de presă organizată ieri de liderii locali ai PNL.
În sănătate ne-am întors la ceea ce era după Revoluție
Dana Coneac, membru în Biroul Permanent Municipal al PNL, a sancționat introducerea taxei de spitalizare, care va face ca foarte mulți pensionari să nu mai poată beneficia de servicii medicale. „Afirmația doamnei ministru Bartoș, cum că această coplată a fost introdusă pentru ca unii să nu se mai interneze doar ca să își facă analize, este distractivă”, a spus Dana Coneac. Neputința onorării rețetelor gratuite sau compensate, taxa la internare și condițiile mizere din spitalele din județ și din țară au fost catalogate de doctorița Coneac drept o „neputință a Guvernului de a susține sistemul sanitar”, care aruncă acum totul pe umerii cetățenilor. „Nu-i spun omului că nu se poate duce la medicul de familie să primească o rețetă gratuită sau compensată, dar pun plafon”, a adăugat Dana Coneac.
Ea și-a exprimat poziția și față de felul în care gestionează PSD fondurile din sănătate. În opinia Danei Coneac, ideea inițială a fost bună, adică să se înființeze Casa Națională a Asigurărilor Sociale de Sănătate, iar instituțiile din teritoriu să gestioneze banii după nevoi. Actualii guvernanți s-au îndepărtat de la ideea de bază și au reușit, în final, performanța de a centraliza din nou bugetul sănătății. casele județene de sănătate n-au avut, de fapt, niciodată dreptul să facă ce au considerat necesar cu banii strînși de la oameni. Cele mai multe fonduri s-au dus la București, iar în județe a rămas atît cît s-a considerat necesar de la centru. Deși existau bani în Trezorerii, la rectificările de buget se dădeau județelor sume de mizerie. Mai nou, după 1 ianuarie 2003, actualii guvernanți au naționalizat fondul pentru sănătate și, practic, Casa Națională de Sănătate decide cît trimite fiecărui județ. Adică ne-am întors acolo de unde am plecat acum 12 ani. „Casele de asigurări de sănătate nu-și mai au rostul de gestionare a fondurilor după propriile nevoi, ci doar de colectare. Sînt două organisme paralele, Casă și minister, dar tot Ministerul de Finanțe gestionează banii”, a explicat doctorița Coneac.
Programul „laptele și cornul” este ținut în spate de agricultori
La fel de grave sînt, în opinia liderilor locali ai PNL, și problemele din agricultură. Ion Chiriac, vicepreședintele Organizației Județene a PNL Bacău, a explicat că producătorilor agricoli nu le-au mai fost plătite de luni de zile subvențiile pe produs, cele pentru sămînță și primele la lapte. În ce-i privește pe producătorii de lapte, cei mai mulți din județul nostru nu și-au mai primit banii de la stat de prin septembrie 2002. Așa că se poate spune fără exagerare că agricultorii duc în spate programul „laptele și cornul”, cu care liderii PSD se tot laudă ori de cîte ori au ocazia.
Ion Chiriac a „atacat” și raportările umflate din zootehnie. „Noi sîntem acum cu efectivele de bovine sub cele din ’89 și nu putem vorbi de creșteri în această ramură. Cele două procente anunțate drept creștere la bovine reprezintă o eroare de raportare, că nu le-a numărat nimeni”, a spus Chiriac. Vicepreședintele a amintit și despre modul clientelar în care guvernanții actuali au subvenționat agricultorii care au vrut să-și cumpere utilaje. „S-a dat Ordonanța pentru două săptămîni, pentru clienții PSD care erau pe țeava tunului, iar după ce aceștia și-au luat mașini agricole s-a stopat, pentru că s-au terminat banii”, a acuzat Ion Chiriac.
Deputatul Valeriu Gheorghe a vorbit în încheiere despre acordul actualului Guvern cu Fondul Monetar Internațional, care prevedea ca tariful energiei termice și cel al energiei electrice să crească în 2001, 2002 și în acest an. Liberalii spun că mai marii PSD au semnat acordul, dar nu au spus nimic despre acest punct. Ei s-au ținut de cuvînt în ce privește majorarea prețurilor, însă veniturile oamenilor au crescut cu mult mai puțin, puterea de cumpărare fiind mai mică anul trecut decît în 2001. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns