Părinții de profesie trebuie să mai aștepte salariile decente promise
• legea prin care se instituie drepturi bănești mai mari pentru asistenții maternali și copiii ocrotiți de ei nu este aplicată fiindcă nu sînt bani • în prezent, banii primiți de părinți de la stat sînt mai puțini decît cheltuie ei cu copiii luați în grijă
Asistenții maternali profesioniști băcăuani trebuie să aștepte începutul anului următor pentru a beneficia de facilitățile prevăzute de Legea privind drepturile de care beneficiază și copiii dați în plasament. Practic, fiecare părinte de profesie ar trebui să primească niște bani în plus pentru copilul sau copiii pe care îi crește. Direcția Generală pentru Protecția Copilului (DGPC) din Bacău a calculat că fiecare dintre asistenții maternali din județ care are în îngrijire temporară un copil ar trebui să mai primească, în afara salariului și a sporurilor aferente, circa 1,5 milioane de lei lunar.
Pentru că Legea a intrat în vigoare la jumătatea anului, iar fondurile pentru aceste facilități nu au fost prezăvute în bugetul inițial al DGPC, nici unul dintre asistenții maternali nu a primit vreun ban în plus. „Acordarea facilităților legale a fost amînată pentru începutul anului următor, din lipsă de fonduri. Cheltuielile suplimentare pe care le presupune întreținerea copiilor aflați în îngrijirea asistenților maternali profesioniști se ridică, pentru jumătate de an, la peste nouă miliarde de lei, bani pe care nu am avea de unde să-i dăm. De altfel, intrarea în vigoare a legii a fost amînată, la sesizarea celor din teritoriu”, ne-a declarat Sorin Brașoveanu, directorul DGPC Bacău.
În județul Bacău sînt acreditați 399 de asistenți maternali profesioniști, care au în îngrijire 436 de copii. Salariul unui părinte profesionist variază între 2,5 și 4 milioane de lei lunar, în funcție de vechime. Pînă la apariția legii care instituie facilități pentru asistenții maternali, meseria era mai mult păguboasă pentru părinții de profesie. Cheltuielile cu întreținerea copiilor, cel puțin la oraș, erau mai mari decît retribuția primită. Singura facilitate, pentru care, de altfel, au optat foarte mulți băcăuani o reprezintă completarea vechimii în muncă. În cazul în care se vor găsi fonduri pentru suplimentarea veniturilor lunare, alternativa familială de îngrijire a copiilor părăsiți va deveni o meserie rentabilă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns