• zeci de țărani i s-au plîns președintelui PNL de situația grea în care trăiesc • localnicii din Livezi susțin că oameni ai PSD au mers prin sat pentru a-i convinge să nu meargă la întîlnirea cu președintele liberal • la Comănești, întreprinzătorii s-au plîns de piedicile pe care le au în afaceri
În cea de-a doua zi a vizitei sale în județul Bacău, Teodor Stolojan, președintele Partidului Național Liberal (PNL), s-a deplasat în comunele Măgura, Livezi și în orașele Moinești, Comănești și Onești. La discuțiile avute în toate aceste localități, Teodor Stolojan i-a lăsat pe oameni să-și spună problemele, pentru a afla situațiile reale de care aceștia se izbesc. „Pînă la sfîrșitul acestui semestru dorim să definitivăm programele partidului, astfel încît ele să fie capabile să dea răspunsuri și să soluționeze toate nevoile oamenilor. De aceea stăm de vorbă cu oamenii pentru a nu mări corupția, cum a făcut partidul de guvernare”, a declarat președintele PNL.
Atacurile împotriva PSD au continuat și pe parcursul vizitei de ieri. Liderul liberal consideră că principalul responsabil de starea precară actuală a populației este partidul aflat la guvernare. „Partidul Social Democrat se vede la putere pe veci și de aceea corupția e foarte mare. Guvernul încearcă să găsească țapi ispășitori pentru a nu-și asuma greșelile. El aruncă responsabilitatea pe medici pentru situația dezastruoasă din sistemul sanitar”, a afirmat Stolojan.
Pînă și țăranii i-au acuzat pe baronii PSD
Primul popas făcut ieri dimineață a fost la primăria din comuna Măgura. Aici, peste o sută de localnici au așteptat împreună cu primarul liberal, Ionel Vasiloiu. Președintele PNL, împreună cu conducerea de la nivelul județului, a inaugurat noul sediu al partidului din localitate. După ceremonie, Teodor Stolojan a răspuns întrebărilor sătenilor. Ca mai peste tot, și aici s-a văzut că sărăcia este la ea acasă. Toți cei care s-au plîns au pus nedreptățile pe seama actualei puteri. „Ne-au îngropat în impozite și taxe. Ne-au promis bani pentru ajutorul social, dar am muncit pe surcele”, s-au plîns cei prezenți. Problemele stringente puse pe tapet în fața liderului liberal au fost legate de retrocedarea pădurilor, impozitul pe terenul agricol, îngrășămintele care ar fi trebuit acordate drept subvenții tăranilor care au pînă la 2,5 hectare, lipsa banilor pentru ajutorul social și probleme legate de infrastructura localităților.
Liberalii s-au deplasat în satul Crihani, recent electrificat. „De această investiție, de patru miliarde de lei, vor beneficia două sute de familii. Copii din acest sat învățau pînă acum la lumînare, iar după lăsarea întunericului acest sat era paralizat”, ne-a declarat Ionel Vasiloiu, primarul din Măgura.
De la Măgura, Teodor Stolojan a plecat în comuna Livezi, unde a fost așteptat de aproape o sută de oameni, cu toată împotrivirea PSD. Sătenii au spus că înainte cu o seară de venirea președintelui PNL, unii membri locali ai PSD s-au deplasat prin sat pentru a-și convinge concetățenii să nu meargă la întîlnirea cu Stolojan. Și aici, principalele probleme ale sătenilor au fost legate tot de nivelul scăzut de trai. Impozitul pe terenul agricol a fost una din principalele probleme ridicate de țărani. „În 2000 am spus clar că nu se pune problema impozitării terenurilor agriole. PSD a fost de acord și a promis în campania electorală că impozitul va fi aplicat în 2005. Nu s-au ținut de cuvînt. Acum cred că abia în 2010 putem vorbi de impozitarea terenurilor agricole pentru că, momentan, gospodăriile nu au putere economică, iar în piețele de desfacere se lovesc de samsari”, a spus Teodor Stolojan. Locuitorii din Livezi i-au cerut sprijinul președintelui PNL pentru refacerea drumului comunal. „Dacă Doamne ferește are loc un incendiu în satul nostru, mașinile pompierilor nu pot interveni să stingă focul, pentru că nu au pe unde trece”, a spus un sătean.
Patronii de pe Valea Muntelui se plîng de legile strîmbe și controalele excesive
Delegația PNL s-a îndreptat apoi spre municipiul Moinești, unde, în fața sediului din localitate, așteptau în jur de două sute de membri și simpatizanți. După un discurs, întrerupt de voci care contestau activitatea actualei puteri și mai ales a baronilor PSD locali, președintele Stolojan a trecut în vizor activitatea a nouă organizații locale, din comunele învecinate. Președinții PNL din Berești Tazlău, Poduri, Scorțeni, Ardeoani, Solonț, Pîrjol, Zemeș, Balcani și Măgirești au prezentat situația partidului și viitorii candidați la funcția de primar. Stolojan a aflat că majoritatea filialelor și-au desemnat deja candidații, dar sînt însă și comune unde acest lucru se va face în viitorul apropiat. „Viitorii candidați trebuie să fie oameni corecți, capabili să capteze atenția cetățenilor, și buni manageri. Sondajele arată că, în prezent, deținem 15%, un procent care nu este suficient pentru ca vocea noastră să aibă importanță. Ne-am propus un minim 20% și vom acționa în acest sens”, a promis liderul liberal. De la Moinești, Teodor Stolojan s-a îndreptat spre Comănești, unde a fost întîmpinat de peste 250 de oameni. Aici, la palatul Ghica, a avut o rundă de discuții cu întreprinzătorii de pe Valea Trotușului. Aceștia s-au plîns de mediul de afaceri care este deranjat de multele taxe și impozite, schimbarea continuă a cadrului legislativ, controalele succesive ale diferitelor instituții de stat care nu fac altceva decît să îi îngrădească pe micii întreprinzători. Ei au subliniat că această zonă este ocolită de marii investitori din cauza lipsei de apă, canalizare și rețea de gaze naturale, precum și de lipsa sprijinului statului, cu tot potențialul turistic al zonei. Producătorii de mobilă se tem că vor da faliment din cauza exportului de buștean brut. „Ca să producem mobilă, noi trebuie să cumpărăm materia primă din Rîmnicu Vîlcea, Sighetu Marmației sau alte zone îndepărtate, cu toate că avem aici tot ce ne trebuie”, s-a plîns un întreprinzător. După întîlnirea cu agenții economici din zona Trotușului, Teodor Stolojan s-a deplasat la Onești, unde într-o conferință de presă a expus concluziile vizitei sale de două zile în județul Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns