Județul nostru va fi și mai sărac în 2003
• față de sumele primite în 2002, bugetul județului va fi mai mare cu doar 300 de miliarde de lei • doar 65% din activitățile desfășurate anul acesta se vor putea face anul viitor cu banii primiți • din bruma de bani primită, Consiliul Județean va trebui să acopere din bugetul pe 2003 deficitul de peste 40 de miliarde din acest an la drumuri și handicapați • programul „cornul și laptele” la preșcolari era cît pe ce să fie abandonat • consilierii s-au plîns că li s-a pus sub nas un proiect de buget despre care nu știau nimic
Județul nostru va fi cu mult mai sărac în anul viitor. Cheltuielile vor fi mai mari, iar banii alocați de la bugetul central nu vor acoperi decît parțial necesitățile existente. Chiar și autoritățile recunosc acest lucru, cu toate că au încercat să lase impresia că lucrurile vor fi scoase, cumva, la liman.
Pentru a vota bugetul județului pe 2003 s-au întîlnit în ședință, ieri, și consilierii județeni. Din capul locului, Olga Hăineală, directorul Direcției Buget-Finanțe din cadrul Consiliului Județean, a explicat că județului nostru îi vor fi repartizate anul viitor 1.833 de miliarde de lei, față de 1.515 miliarde de lei cît a primit în acest an. Banii în plus primiți presupun o creștere de 21% față de 2002, numai că, în realitate, nu se poate vorbi despre o suplimentare de fonduri. Ba, dimpotrivă, județul nostru va fi cu mult mai sărac.
Cele 1.833 de miliarde de lei vor fi împărțite astfel: 510 miliarde de lei pentru protecția socială (ajutoare sociale, ajutoare pentru încălzire, protecția copilului, personal neclerical și pentru echilibrarea bugetului propriu al CJ și a bugetelor locale), 78 de miliarde vor fi utilizate pentru plata subvențiilor la energia termică livrată populației, iar 1.244 de miliarde sînt destinate învățămîntului preuniversitar de stat, celui special, programului „laptele și cornul”, cheltuielilor de personal la primării, burselor pentru elevi, creșelor și centrelor de consultanță agricolă. Aparent, împărțirea pare să nu nedreptățească pe nimeni, însă nu e vorba decît de distribuirea sărăciei.
Banii sînt puțini, cu mult sub nevoile fiecărei instituții. Practic, din banii pe care îi va primi județul în 2003 se vor putea susține cam 65% din activitățile desfășurate în acest an. Și Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean, a recunoscut că situația este dramatică. „În primul rînd, astfel a fost structurat bugetul. Baza de impozitare se modifică și mai trebuie să contribuim la lucrările de la Parcul Industrial Hemeiuși, avem de rambursat creditele luate pentru construcția Catedralei, vom prelua Spitalul Județean, și vor fi și aici cheltuieli, trebuie să asigurăm cofinanțare pe RICOP și SAPARD și programul laptele și cornul”, a enumerat președintele Lupu cele mai grele programe în care instituția pe care o conduce va trebui să bage sume enorme în anul care tocmai bate la ușă. Neculai Lupu a mai spus că „sursele de finanțare pentru persoanele cu handicap sînt mult mai mici, și tocmai de aceea banii primiți ar trebui pe viitor să fie împărțiți cu mare atenție. Pentru că sumele sînt total insuficiente, ar trebui să umblăm la criterii, pentru a-i folosi eficient”, a încheiat președintele CJ. Mai trebuie spus c, în acest moment, Consiliul Județean mai are de achitat circa 20 de miliarde de lei handicapaților și însoțitorilor acestora, iar la drumuri există un alt deficit de 21 de miliarde de lei. Adică peste 40 de miliarde care vor trebui acoperite din bugetul pe anul viitor.
Cultura a fost lăsată din nou la „și altele”
Deși situația este de-a dreptul fără ieșire, puțini dintre consilierii județeni au spus lucrurilor pe nume. Cei mai mulți au tăcut, iar cei care au vorbit au ridicat problemele doar ca să apară la televizor, în timpul transmisiei în direct. Cel mai supărat dintre toți s-a dovedit Geo Popa, care i-a acuzat pe șefii Consiliului Județean că au tratat „cultura”, și de această dată, ca pe o cenușăreasă. Neculai Lupu i-a dat dreptate, însă a spus că, în ciuda părerilor de rău, aceștia sînt banii.
Programul „cornul și laptele”, piatră de moară de gîtul autorităților
Liderii PSD care atunci cînd s-a demarat operațiunea „cornul și laptele” au ieșit la rampă și au arătat ce gesturi extraordinare fac ei pentru copii, n-au mai fost la fel de categorici cînd s-a pus problema renunțării la acest proiect. Ion Chiriac, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, a cerut ca instituția pe care o reprezintă să renunțe la a mai da suplimentul de hrană preșcolarilor de la țară. Motivul: sînt multe alte proiecte la care CJ trebuie să contribuie cu bani, iar visteria bugetului este goală. Surprinzător, parcă mulțumit că poate scăpa de o corvoadă, Neculai Lupu le-a cerut consilierilor județeni să voteze această propunere. Nu înainte însă de a se consulta cu consilierul Mihai Dragomir, liderul majorității PSD în CJ. Acesta nu s-a opus ideii, așa că, după alte cîteva intervenții pro și contra, s-a trecut la vot. Bucuria a fost amînată însă pe altă dată, pentru că cei mai mulți aleși județeni au considerat inoportună renunțarea la acest program. Așa că doar pentru preșcolarii de la țară, cei care învață în aceleași imobile cu școlarii, Consiliul Județean va trebui să cheltuie în 2003 încă zece miliarde de lei.
După ce s-a discutat mai bine de o oră și jumătate pe marginea bugetului, după ce s-a văzut clar că sărăcia e mai mare decît și-au imaginat-o autoritățile și în cele mai pesimiste progonze, consilierii județeni au ridicat frumos mîna și au votat proiectul de buget. Va fi interesant de văzut cum vor evolua lucrurile în 2003. De fapt, e ușor de presupus: primarii se vor plînge că nu au bani pentru lefurile handicapaților și însoțitorilor, vor mai amîna încă un an proiectele referitoare la infrastructură, vor uita de plata ajutorului minim garantat și vor da vina pe partid cînd sute de săraci se vor răscula că nu au ce pune pe masă. Așa cum, de altfel, s-a întîmplat și în acest an. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns