Liderii Partidului Social Democrat şi Partidului Democrat Liberal au semnat, duminică la ora 18,00, la Palatul Parlamentului, protocolul de guvernare intitulat „Parteneriat pentru România”.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a subliniat, în discursul său, că încheierea protocolului cu PD-L este un moment istoric şi o dovadă de responsabilitate într-un moment fără precedent în România – criza economică şi financiară, adăugând că „două forţe politice responsabile” au acceptat să-şi unească eforturile pentru interesul naţional al României.
El a susţinut că nu se va mai repeta competiţia dintre PSD şi PD-L din anul 2004, pentru că cele două partide vor avea candidaţi proprii la Preşedinţie, dar în calitate de parteneri.
Geoană a dorit să-i asigure pe cei prezenţi că PSD va pune la dispoziţia României cei mai competenţi oameni de care dispune.
În opinia liderului PD-L, Emil Boc, „obiectivul prioritar al parteneriatul este, azi, asigurarea stabilităţii ţării” prin menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă, prin menţinerea puterii de cumpărare, a cotei unice de impozitare, continuarea reformelor în justiţie, printr-o descentralizare reală a administraţiei publice, o reformă „profundă” a învăţământului, bazată pe Parteneriatul Naţional pentru Educaţie, o reformă reală a sănătăţii şi prin sprijinul agriculturii.
Şi Emil Boc a evidenţiat că cele două partide au înţeles „că vremea disputelor a trecut”.
„Suntem parteneri, dar vom fi în competiţie atunci când va veni vremea competiţiei politice”, a subliniat, totodată, liderul PD-L.
„Parteneriatul pentru România” îşi propune 25 de obiective care vizează, în principal, reformarea domeniilor esenţiale ale societăţii româneşti, precum şi creşterea eficienţei şi credibilităţii instituţiei parlamentare.
Principalul obiectiv al „Parteneriatului pentru România” este asumarea guvernării de către PD-L şi Alianţa PSD+PC şi sprijinul parlamentar corespunzător. Conform documentului, valabil până în 2012, Alianţa PSD+PC şi PD-L vor avea candidaţi proprii la preşedinţia României, la alegerile din 2009.
Documentul stipulează, totodată, menţinerea cotei unice de 16%, dar cu acordarea de măsuri compensatorii şi de scădere a fiscalităţii pentru persoanele cu venituri mici, precum şi prin reducerea de taxe şi impozite.
PSD+PC şi PD-L doresc, între altele, creşterea eficienţei instituţiei parlamentare şi, mai ales, creşterea credibilităţii acesteia. Totodată, documentul se referă la continuarea reformei sistemului electoral şi, în plan extern, la consolidarea rolului ţării noastre.
Protocolul are ca obiectiv principal asigurarea climatului de stabilitate de către cele două formaţiuni, în condiţiile crizei economice şi financiare pe plan mondial.
Acordul cu PD-L a fost aprobat duminică dimineaţă, de conducerea PSD, într-o şedinţă informală a Biroului Permanent Naţional al partidului.
Şi Colegiul Director al PD-L a aprobat duminică, după-amiază, Protocolul de guvernare cu Alianţa PSD+PC.
„Sunt îndeplinite condiţiile statutare pentru a putea semna Parteneriatul pentru România”, a afirmat preşedintele PD-L Emil Boc. AGERPRES/
Lasă un răspuns