• școlile din județul Bacău se confruntă cu un exod al copiilor care pleacă după părinți în străinătate • numai anul trecut, patru sute de elevi băcăuani au pus ghiozdanele în cui • transferul nu ține cont de vîrsta elevilor și nici de nivelul de pregătire al acestora • își permit să-și ia copiii acolo cei care trăiesc bine • din cauza plecării masive a copiilor în străinătate, nu este exclus ca în cîțiva ani profesorii din Bacău să îngroașe rîndurile șomerilor
Andra Ciubotaru este elevă în clasa a VI-a la Școala „Mihail Sadoveanu”, iar în ultimii ani a fost crescută de bunici. În urmă cu trei ani și jumătate, părinții au decis că în țară le este imposibil să-și facă un rost și, ca mulți alți băcăuani, au luat drumul Italiei. Soții Ciubotaru au avut inițial un statut incert în noua țară și au gîndit că cel mai bine este să-l lase pe singurul lor copil în grija bunicilor. Reveneau în fiecare concediu în țară, să-și revadă copilul, însă depărtarea le crea un dor greu de stăpînit. Problema plecării Andrei în Italia s-a pus în această vară, cînd fata a mai crescut, iar tînăra familie a decis că este momentul să se reunească, chiar și în străinătate. Ca să se acomodeze, Andra și-a petrecut în vara trecută două luni în Florența, orașul în apropierea căruia familia s-a stabilit.
„Mama m-a întrebat dacă vreau să merg să stau în Italia, lăsîndu-mă pe mine să iau hotărîrea în privința plecării. Am stat destul de mult timp departe de părinți, așa că am decis că cel mai bine este să plec și să mă stabilesc în Italia, alături de ei”, ne-a declarat Andra Ciubotaru. Fetița recunoaște că hotărîrea nu a fost deloc ușoară, dar că a renunțat la tot de aici ca să fie alături de părinți. „Sînt nerăbdătoare să plec, dar simt și o tristețe. Mă despart de prietenii pe care-i am aici,de școala, materiile preferate și toată familia. E dureros, dar nu-mi va fi foarte greu, pentru că deja știu limba italiană și-i cunosc pe cei care sînt apropiați de familia mea”, crede puștoaica. Andra se va muta în Italia în vara aceasta, după ce va termina clasa a VI-a în Bacău.
Plecarea elevilor a devenit un fenomen
Cazul familiei Ciubotaru din Bacău nu este singular. Sute de alte familii care au plecat de mai mult timp în străinătate au decis că este important să aibă copiii aproape, așa că i-au retras de la școala pe care o urmau în Bacău și i-au transferat acolo unde ei muncesc de ani buni. „Chiar dacă au o situație materială bună, după plecarea în străinătate a părinților, copiii încep, treptat, să se îndepărteze de aceștia. Unii au conștientizat acest lucru, așa că au făcut sau fac demersuri pentru a-i muta pe copii în străinătate, astfel încît să-ii aibă aproape”, spune Nicoleta Neagu, directorul Școlii nr. 10 din Bacău. Dacă în anii trecuți erau doar unul sau două cazuri de acest gen, chestiunea tinde să devină un fenomen. Numai de la începutul vacanței de vară de anul trecut, peste 30 de elevi de la Școala 10 din Bacău au luat drumul străinătății, fiind chemați de părinți.
Școlile noastre rămîn fără copii
Școala „Mihail Sadoveanu” din Bacău este una dintre unitățile de învățămînt printre cele mai afectate de exodul peste hotare al elevilor. Numai în ultimul an, peste 36 de copii au luat drumul străinătății, după părinți. „Și de la noi din școală, cei mai mulți copii au plecat în Italia, pentru că, în ultimii ani, foarte mulți băcăuani au plecat muncească în această țară. Nu se poate spune că există o regulă în privința vîrstelor la care copiii pleacă după părinți, pentru că aceștia provin de la toate clasele. Totuși, de la noi din școală, cei mai mulți care au plecat sînt din ciclul primar”, recunoaște Neculai Brava, directorul Școlii „Mihail Sadoveanu” din Bacău. Directorii școlilor spun că, oricum, „italienii” nu iau decizia de a-și lua copiii alături de ei decît în momentul în care au o situație materială stabilă, care să le permită să-și întrețină micuții la școală.
Clasă de băcăuani la Torino
De la Școala „Mihail Sadoveanu” din Bacău, cei mai mulți elevi au plecat în zona Torino. „Nu știu dacă cei care au plecat s-au transferat la aceeași școală, dar ce pot spune este că elevii care pleacă de la noi se reunesc peste hotare. Clasele care se desființează în școlile din Bacău se transferă, practic, în Italia. La cîți elevi au plecat, ar putea exista și la Torino o clasă numai de români”, spune directorul Neculai Brava. Interesant este că transferul în străinătate nu ține cont nici măcar de nivelul de pregătire a elevilor. „Pleacă atît elevi cu situație medie la învățătură, cît și elevi mediocri sau destul de buni. Ceea ce pot spune cu siguranță este că și cei mai slabi la învățătură sînt peste nivelul de pregătire a elevilor din Italia, înscriidu-se în Italia cu o clasă peste cea absolvită în România”, mai spune Nicoleta Neagu, directorul Școlii nr. 10 din Bacău. Singurul hop rămîne cunoașterea limbii, însă aceasta se învață în particular.
Profesorii băcăuani riscă să devină șomeri
Că plecarea în străinătate a copiilor, alături de părinți, a devenit un fenomen este confirmat și de statisticile oficiale de la Inspectoratul Școlar Județean Bacău. Numai în anul școlar 2002- 2003, aproximativ 400 de copii, adică 27 la sută din totalul celor care au pus ghiozdanul în cui, au luat drumul străinătății. Majoritatea covîrșitoare urmează acum școli din Italia, însă există situații în care elevii pleacă în Anglia, Spania, Belgia, Canada sau SUA. Interesant este că, în statisticile oficiale, elevii care au plecat în străinătate ocupă primul loc în topul abandonului școlar. Exodul spre țări străine al elevilor din județul nostru are efecte în primul rînd printre cadrele didactice din școli. Desființîndu-se clase întregi ca urmare a plecării elevilor, profesorii vor rămîne fără posturi, ceea ce va însemna că, nu peste mult timp, dascălii vor risca să devină șomeri. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns