Accidentele în familie, al căror număr se menține ridicat, fac victime mai ales în rîndul copiilor, incapabili să sesizeze pericolul și să se protejeze. Soldate de multe ori cu decese sau cu răniri grave, acestea acuză, în primul rînd, ușurința manifestată de părinți în supravegherea copiilor. Considerați că pot fi evitate astfel de situații? Ce măsuri credeți că ar trebui luate împotriva celor care nu-și respectă îndatoririle de părinte?
Daniela Bucur, 34 de ani, inginer: „Sigur că pot fi evitate astfel de accidente. Acum nu aș putea să vă spun cum”.
Elena Chiriță, 35 de ani, casnică: „Da, bineînțeles că pot fi evitate. Depinde de la caz la caz. Oricum, educația are rolul cel mai important”.
Maria Alexandru, 58 de ani, pensionară: „Da, pot fi evitate astfel de situații. Dar, părerea mea este că întîi trebuie educați părinții și după aceea și copiii. Ei sînt mici și nu se pot apăra. Părinții, atîta timp cît i-au făcut, trebuie să-și asume această responsabilitate și să le poarte de grijă, nu să-i lase de capul lor. Toți părinții care greșesc trebuie să răspundă pentru faptele lor. Bine ar fi să se dea o lege specială împotriva acelor părinți care nu au grijă de copii, sau a acelora care îi maltratează, îi bat”.
Mirela Oprișan, 46 de ani, inginer: „Sigur că pot fi evitate. Trebuie mai multă atenție, copiii să fie ținuți sub supraveghere permanentă, dacă s-ar putea, mai ales în cazul copiilor preșcolari, nu să fie lăsați oricum și oriunde. Atmosfera familială contează foarte mult. Cei care nu au grijă să răspundă. Însă depinde și de situație și de gravitatea accidentului. Dacă se demonstrează că din vina părintelui s-a întîmplat accidentul, atunci să fie tras la răspundere. În România, legislația trebuie pusă la punct”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns