Tot mai mulți băcăuani cad victime accidentelor în locuințe, soldate cu consecințe grave, uneori tragice. Cauze: neglijențe în mînuirea și utilizarea aparaturii electro-casnice, instalațiilor electrice și de gaze, a ustensilelor gospodărești. Victime – de regulă copii, persoane în vîrstă bolnavi. Consecințe: răni, intoxicații, decese. Ce cauze credeți că provoacă astfel de situații, cum ar putea fi ele evitate? Iată ce cred concitadinii noștri:
Vasile Morariu, 42 de ani, subinginer: „În general cred că se întîmplă astfel de accidente din cauza neatenției și mai ales datorită improvizațiilor care se fac din cauza lipsei banilor. Cred că ar trebui ca toate instalațiile să fie verificate periodic, să fie izolate corespunzător. Copii mici să fie supravergheați deoarece sînt tentați să facă tot felul „de inginerii” în joaca lor”.
Andrei Bortoș, 61 de ani, pensionar: „În principiu se întîmplă tot felul de accidente datorită improvizațiilor pe care le fac la instalațiile electrice și de încălzire din apartamente. E adevărat că acest lucru se întîmplă din lipsa banilor, din neglijență în supravegherea copiilor, dar acestea ar putea fi evitate printr-o responsabilitate și atenție pe măsură”.
Ileana Drăghici, 56 de ani, pensionară: „Mie personal nu mi s-a întîmplat niciodată ceva nefiresc din acest punct de vedere, dacă utilizezi un aparat electro-casnic cu atenție și conform instrucțiunilor de folosire, n-ai cum să pățești ceva. Sînt atentă atunci cînd fac treabă în casă, la ceea ce fac, și mai ales nu fac improivizații”.
Vasile Drăghici, 60 de ani, pensionar: „Lucrez cu aparat de sudură de mult timp și n-am pățit nimic. Dar e posibil să se întîmple atunci cînd nu ești atent la ceea ce faci, sau ești în stare de ebrietate, sau aparatul pe care-l utilizezi este nefuncțional. Dacă un aparat electric nu funcționează corect, cel mai indicat ar fi să nu-l mai folosești pînă ce o persoană abilitată nu-l verifică”.
Aurelia Căpitanu, 65 de ani, pensionară: „Sînt foarte prevăzătoare, atentă în tot ceea ce fac, la ceea ce mînuiesc. Dacă folosești cu atenție un anumit lucru, n-ai cum să te accidentezi. În schimb am cumpărat odată un fier de călcat care nu avea certificat de garanție și a funcționat o perioadă scurtă de timp. E bine ca atunci cînd cumperi un aparat electro-casnic, și nu numai, să-l probezi înainte de a-l cumpăra și să ceri certificat de garanție. E bine să cumperi de la o societate autorizată, care să răspundă în caz de ceva, și nu de la piață, de unde cumperi mai ieftin dar prost calitativ”. (A consemnat Alina Tănăsescu)
Lasă un răspuns