Din punct de vedere ecologic, municipiul Bacău oferă doi factori de mediu contradictorii: pe deoparte – mari unități poluante, între care combinatul de îngrășăminte chimice și combinatul de hîrtie; la celălalt capăt – insuficiența spațiilor verzi, parcuri, squaruri, liziere – care însumează doar jumătate din suprafața necesară pentru fiecare locuitor, conform standardelor europene. Politicile de mediu promovate de autoritățile locale nu contribuie cu mai nimic la schimbarea acestui raport. Cine se face răspunzător de această situație și ce măsuri cred băcăuanii că ar trebui luate?
Costică Irimia, 46 de ani, pensionar: „După părerea mea, răspunzătoare este Primăria orașului nostru pentru că, în loc să extindă spațiile verzi, ei renunță la ele în favoarea unor complexe comerciale. Nu spun că nu sînt bune și astea, dar să se găsească alte spații în oraș – pentru că există – și nu să se renunțe la parcuri”.
Georgeta Onu, 53 de ani, educatoare: „Răspunzători pentru această nenorocire sînt: în primul rînd primarul și conducerea primăriei, consilierii locali și în al doilea rînd noi, cetățenii, pentru că i-am ales ca să ne conducă. Măsuri pentru ca Bacăul să nu mai fie un oraș poluat s-ar găsi, dar trebuiesc căutate și bine gîndite. Închiderea fabricilor nu ar fi o soluție bună pentru că ar rămîne mulți oameni pe drumuri, fără un loc de muncă. Nu știu, poate se gîndesc ei mai bine și își vor da seama că distrugerea spațiilor verzi nu este o măsură tocmai potrivită”.
Mariana Ariton, 44 de ani, gestionară: „Vinovați sînt cei care conduc aceste combinate – pentru că nu găsesc o cale mai bună pentru a nu ne mai polua -, conducerea Bacăului și bineînțeles Primăria. Cred că cea mai bună soluție ar fi să se închidă secțiile care ne poluează și atunci poate vor fi mai atenți. Rămîn oamenii fără locuri de muncă? Și așa sînt mulți oameni pe drumuri, nu cred că există familie care să nu aibă măcar un membru șomer”.
A.I., 30 de ani: „Principalii vinovați sînt directorii de întreprinderi și mă refer bineînțeles la cei de la Sofert și de la Letea și nu în ultimul rînd oamenii, care strică, rup copacii în loc să mai planteze cîte unul într-un cuvînt distrug verdeața”. (A consemnat Geanina ISTRATE)
Lasă un răspuns