Datele finale ale recensămîntului populației și locuințelor efectuat anul trecut și date recent publicității, relevă, între altele, un aspect îngrijorător: circa 2,6 la sută din populația în vîrstă de peste 10 ani a țării este analfabetă. Îndepărtarea de școală a copiilor are numeroase cauze, între care precaritatea condițiilor materiale este o realitate. Ce consecințe poate avea acest fenomen asupra viitorului țării? Cine este răspunzător de această stare de lucruri și cum s-ar putea ieși dintr-un asemenea colaps? Iată cîteva puncte de vedere exprimate de băcăuani.
Georgeta Savin, 55 de ani, pensionară: „Cu siguranță va avea un efect negativ asupra viitorului țării noastre. Dacă nu știu carte nu pot avea o meserie. Fără o pregătire adecvată nu vor putea fi angajați nicăieri. Cred că la o parte dintre ei părinții sînt vinovați, pentru că nu sînt educați în acest sens și pentru că nu i-a îndemnat pe copii să meargă la o școală să învețe”.
Doinița Cobuz, 53 de ani, pensionară: „Cred că acest fenomen, încet, încet, va duce la o degradare a țării din toate punctele de vedere. De vină sînt cei care au dus țara la sărăcia asta în care trăim. E normal ca unele dintre aceste persoane să fie analfabete dacă nu au avut cu ce să se întrețină la școală”.
Adelina Arseniu, 11 ani elevă: „Toată populația României va fi afectată. Probabil ei nu s-au gîndit mai departe, la viitor. Nu s-au gîndit că dacă nu fac o școală, mai tîrziu nu-i va angaja nimeni și nu-și vor putea asigura un trai cît de cît decent. Ei înșiși sînt vinovați; eu așa cred. Însă, nu trebuie să-i judecăm pe cei care nu au avut cu ce să meargă să studieze. Ei sînt de înțeles”.
Zîna Zaharia, 52 de ani, garderobier: „Nu știu dacă va avea vreun efect negativ asupra viitorului țării noastre. În schimb, acest procent nu trebuie să mai crească. Eu zic că persoanele care nu au fost interesate să învețe sînt vinovate”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns