La inițiativa Ministerului Culturii și Cultelor, Guvernul a adoptat o hotărîre și un program de acțiuni prin care 2004 este declarat Anul Ștefan cel Mare și Sfînt. Acțiunile debutează astăzi, la Vaslui, și se vor încheia pe 3 iulie, la Borzești. Care sînt legăturile cu ținuturile Bacăului ale ilustrului domnitor și ce semnificații istorice și politice are epoca sa pentru toate cele trei țări românești, în context trecut și actual? Consemnăm, în continuare, opiniile interlocutorilor noștri.
Mihai Enache, 35 de ani, profesor: „Este anul morții domnitorului Ștefan cel Mare. Practic, anul acesta se împlinesc 500 de ani de la moartea acestuia”.
Vasile Rîmbu, 29 de ani, șomer: „Nu știu de ce s-a declarat anul Ștefan cel Mare și Sfînt. Am învățat că Ștefan cel Mare a fost domnitorul țării”.
Ana Popa, 45 de ani, muncitoare: „Nu știam că a fost numit așa. Am multe probleme și nu pot să vă spun acum ce semnificații are. M-ați luat prea repede și nu-mi dau seama”.
Constantin Bădărău, 43 de ani, electromecanic: „Da, știu. Semnificații politice, din punctul meu de vedere, nu văd să fie. Din punct de vedere istoric, este clar: sărbătorirea domnitorului Ștefan cel Mare, care înseamnă ceva pentru noi, mai ales pentru moldoveni. Nu spun să nu purtăm recunoștință pentru domnitorii noștri, dar nu cred că e bine să se cheltuie atîția bani – și nu sînt puțini deloc. Părerea mea este că are o legătură cu campania electorală”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns