Și la Bacău rata șomajului se menține ridicată, cu toate că oferta locurilor de muncă este una satisfăcătoare și diversă pentru cei cu pregătire medie și profeională. Situația nefirească s-ar putea explica prin zicala: mă duc să-mi caut de lucru, dă Doamne să nu găsesc ! Ce părere au băcăuanii despre acest fenomen puteți afla din cele cîteva opinii culese pe străzile Bacăului:
Loredana Ungureanu, 27 de ani, însoțitor-asistent social: „Eu, de exemplu, sînt însoțitoare pentru copilul meu care s-a născut cu anumite probleme și necesită o îngrijire deosebită. În general, tinerii nu sînt prea interesați de locurile de muncă oferite pentru că nu sînt bine plătite, iar la patroni nu lucrezi un program stabil, te țin mult peste program și fără ore suplimentare”.
Dorina Pașcu, 58 de ani, pensionară: „Nu au încredere în patroni, nu le place locul de muncă sau nu au calificarea necesară pentru o anumită activitate . Se invocă tot felul de motive pentru că tinerii în general nu vor să muncească”.
Dumitru Munteanu, 65 de ani, maistru: „Nu vor să muncească tinerii din ziua de azi, vor să aibă bani mulți, o viață bună, un trai decent, dar fără muncă. Dar așa ceva nu se poate. Ei preferă să dea cu parul la colțul de stradă pentru a-i fura unui bătrîn pensia, decît să muncească o zi întreagă pentru bani. Înainte se spunea că munca este sănătatea omului, dar acum se spune că cine muncește n-are ce face. Cum e posibil să obții ceva fără muncă? Eu unul așa văd lucrurile. Păcat că locuri de muncă există”.
Veronica Chelsoi, 55 de ani, pensionară: „Eu sînt ieșită la pensie de aproape două luni, dar vreau să vă spun că mă rugam de cei tineri să vină la lucru. Am fost șefă într-o unitate de confecții, care oferea locuri de muncă chiar și la bărbați. Păcat însă că cei tineri veneau o zi două, după care nu mai veneau deloc. Mă întreb, cum se poate una ca asta cînd în acest domeniu este permanent de lucru? Nu-i înțeleg deloc!”
Ileana Zaharia, 51 de ani, șomer: „Cînd termin șomajul voi încerca să-mi caut un loc de muncă. Dar este foarte greu, deși sînt locuri de muncă, ele sînt mai mult pentru cei tineri. Este greu ca acum, la o vîrstă înaintată, să faci un curs de recalificare, pentru că e greu să începi acum un anumit servici pentru care nu ai abilități. Eu am șomaj de 1.300.000 și mă descur cu ei, mai grav e că după șomaj voi avea 52 de ani, iar la 55 ies la pensie. Cine mă mai angajează pînă atunci ?” (A. T.)
Lasă un răspuns