Direcția de Sănătate Publică și medicii specialiști nutriționiști opinează că în județul nostru ar putea fi cel puțin 35.000 de persoane suspecte ca bolnave de diabet zaharat. Între cauze: stresul accentuat, regim necorespunzător de alimentație, efort fizic prelungit, afecțiuni metabolice. Credeți că se face suficient pentru eradicarea bolii și tratamentul ei prin programe guvernamentale?
Terezia Doroftei, 66 de ani, pensionară: „Nu știu dacă doar prin măsuri guvernamentale se va eradica această boală, pentru că de cele mai multe ori sistemul nostru sanitar nu acționează în sprijinul celor bolnavi. Nu mai sînt medicamente compensate, nu mai vorbesc de cele gratuite. Iar nouă pensionarilor, ca să ne cumpărăm toate medicamentele, nu ne ajunge o pensie”.
Ed Tikhemcyer, 41, manager: „Cred că ar trebui să se facă mai mult pentru cei suferinzi de această boală, pentru că din cîte știu eu sistemul vostru sanitar nu e competitiv și nici nu se poate compara cu cel din Occident. Trebuie să recunoaștem că această boală este mondială, iar din diferite motive aici, în România, numărul diabeticilor e în plină creștere”.
Sorin Palade, 37 de ani, frizer: „Este o situație delicată pentru acești suferenzi, ar trebui ca Guvernul să ia măsuri cît mai repede în această privință. Azi nu facem decît să dai bani pentru a facilita un anumit serviciu. Plătim la asigurări medicale iar, în caz de boală, nu primești nimic”.
Elena Păduraru, 35 de ani, laborant: „În general trebuie făcute multe în sistemul nostru sanitar, mai ales pentru acești bolnavi de diabet, dintre care mulți nu-și pot permite procurarea zaharinei din lipsa banilor. Eu una, după ce s-a întîmplat în țară după revoluție, nu mai am speranțe. Am ales o conducere fără nici un Dumnezeu și acum suportăm din plin consecințele”. (A consemnat Alina TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns