Odată cu instalarea anotimpului friguros s-au înmulțit accidentele în gospodării cauzate de sursele improvizate de încălzire, în special aragaze lăsate nesupravegheate. Mai multe persoane, majoritatea minori, și-au pierdut viața din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon – ultimul și cel mai grav caz s-a petrecut la Sascut, soldat cu patru morți. Care sînt cauzele care provoacă astfel de accidente și cum credeți că trebuie să procedăm în utilizarea instalațiilor de încălzire din locuințe pentru a ne feri de astfel de tragedii?
Maria Brașoveanu, 33 de ani, femeie de serviciu: „Eu consider că părinții ar trebui să fie mai responsabili în ceea ce privește educația copiilor în acest sens, să nu-i lase să umble la aragaz. Și eu am găsit odată miros de gaz în casă, dar atunci a fost ultima dată cînd copiii mei au fost lăsați singuri în casă. De multe ori, astfel de accidente sînt provocate în joacă de copii”.
Cornelia Barbu, 60 de ani, pensionară: „Mai multă grijă în supravegherea copiilor. Aceștia nu trebuie lăsați singuri și mai ales cu surse de aprindere lăsate deschise: gazele la aragaz sau butelie. Copii nici măcar n-ar trebui să aibă acces la ele. Nu e recomandat ca în momentul părăsirii locuinței părinții să uite surse de aprindere deschise. Ați văzut și dumneavoastră cîte se întîmplă din această cauză”.
Ion Stamate, 72 de ani, pensionar: „Verificarea instalațiilor înainte de a pleca din casă, evitarea adaptării de improvizații pentru a încălzi locuința, consider eu că ar fi principalele recomandări și, nu în ultimul rînd, să se aibă în vedere supravegherea strictă a copiilor. Eu uneori folosesc aragazul ca să încălzesc locuința, dar cu multă grijă”.
Leancă, 50 de ani, profesor: „Am auzit atît din presa scrisă cît și prin intermediul televiziunilor locale tragediile întîmplate din cauza nesupravegherii copiilor sau a instalațiilor improvizate pentru încălzirea apartamentelor. Din lipsa banilor, mulți s-au debranșat de la rețeaua de distribuție a agentului termic și acum încearcă tot felul de aparaturi improvizate ca să-și încălzească locuința. Dacă ar avea condiții de trai mai bune, sînt sigură că toți ar face un minim de efort pentru a-și instala o centrală proprie de apartament și s-ar evita astfel de accidente”.
Adriana Padan, 24 ani, casnică: „Din cauza sărăciei, lumea folosește tot felul de improvizații ca să se încălzească. Ar putea fi eliminată această problemă prin acordarea unor salarii mai mari”.
Cristina Lescuț, 32 de ani, electrician: „Guvernul este vinovat că nu ne mărește salariile și, astfel, românii săraci recurg la tot felul de
improvizații”.
Bogdănescu, 45 de ani, croitor: „Sîntem prea săraci pentru a ne
permite alte mijloace de încălzire. Să ne mai dea guvernanții din
salariile lor de peste 30 de milioane de lei. Noi trăim de azi pe
mîine și nici pîine nu ne putem cumpăra”.
Alecu, 67 de ani, pensionar: „Oamenii s-au debranșat de la căldură din cauza facturilor exorbitante pe care cu nici un preț nu le puteau achita. Ar putea fi eradicată problema instalațiilor improvizate prin efectuarea unor controale de către pompieri, deoarece sînt puși în pericol și ceilalți locatari. Însă românul nu are bani și de aceea recurge la astfel de metode”.
(A consemnat Alina TĂNĂSESCU și Loredana NEGOIȚĂ)
Lasă un răspuns