Un nou scandal public între Putere și Opoziție stîrnește valuri la nivel național, dar efectele fluxului se regăsesc mai ales în teritoriu. Tema în discuție: baronii locali ai PSD și cît de nocivi sînt aceștia pentru comunitate? Ancheta redacțională de astăzi își propune să dea răspuns la întrebările: are Bacăul așa-zis baroni locali, indiferent de formațiunile politice existente? Ce rol – pozitiv sau negativ – joacă aceștia pe plan politic, economic, administrativ?
Margareta Bîrzu, 77 de ani, pensionară: „Nu poți să spui că sînt nocivi pentru comunitate, fac însă doar bine pentru ei înșiși, nu și pentru ceilalți. Pentru noi, oamenii simpli, fac cîte ceva doar ceea ce le scapă printre degete. Fiecare se gîndește numai la buzunarul lui”.
Valeriu Păduraru, 35 de ani, electrician: „Eu am o reținere în ceea ce privește acest subiect, pentru că toți sîntem oameni, e firesc să fie o stare ambiguă, pentru că om fiind faci mai mult ceea ce te privește pe tine, în interes personal. Mulți promit mult, dar fac puțin sau deloc”.
Anica Lupu, 52 de ani, pensionară: „Acești oameni, indiferent de culoarea lor politică, în campaniile electorale promit fel de fel de lucruri, iar cînd ajung la putere nu fac absolut nimic. Ar trebui să mai facă cîte ceva și pentru noi, oamenii cu posibilități reduse. Nu vrem pomană, dar măcar să faciliteze locuri de muncă sau, pentru bugetari, să le acorde salarii omenești. Nu mai avem încredere în propria conducere și asta este foarte grav. E normal că pe plan economic, administrativ lucrurile să fie așa cum sînt, cînd n-avem oameni specializați corect”.
Carmen Coprianu, 39 de ani, muncitoare: „Nu e normal să fie această diferență materială între oamenii de rînd și cei aflați la putere și nu numai. Avînd în vedere condițiile de trai din ziua de azi, cînd noi abia ne putem plăti facturile față de stat, personalitățile noastre politice, atît cei din opoziție, cît și cei aflați la putere, au viață fastuoasă, cu petreceri, cu focuri de artificii, etc. Ar trebui să mai cheltuiască din acești bani și în scop comunitar, pentru un spital, o școală, un cămin. Nu mai avem încredere în nici unii, și cum sînt văzuți aceștia pe plan internațional, așa este clasificată o întreagă națiune. În acest caz n-am mai avea această stare de neîncredere în politicieni, care în mare parte sînt așa-zișii baroni locali”.
Iuliana Hanga, 42 de ani, finisor- confecții: „Oamenii politici din țara noastră sînt în primul rînd puternici oameni de afaceri, care au implicație politică doar pentru a-și facilita propriile afaceri, fără a se gîndi la țară și la populație. Cîți români nu se află în ziua de azi sub pragul sărăciei? Cu toate acestea, noi n-avem nici o putere și nici un cuvînt de spus. Ce verticalitate mai poate avea un politician în fața țării cînd este prins cu afaceri dubioase și alte lucruri de acest gen?” (A consemnat Alina TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns