Euro – moneda europeană, în variante falsificate – circulă în cantități tot mai mari și prin localitățile județului. Plasatorii de valută falsă preferă locurile aglomerate – piețe agroalimentare, bîlciuri, magazine mari, precum și orele de seară pentru a nu risca să fie depistați. Întrebările anchetei de azi: cunoașteți semnele distinctive și elementele de siguranță ale bancnotei euro autentice? Cum procedați în situația în care constatați că ați fost înșelat?
Aurica Grecu, 60 de ani, pensionară: „Am schimbat bani la case de schimb valutar, iar o dată chiar eram s-o încurc, nevinovată fiind. Am cumpărat 20 de euro și erau falși. M-am întors la casă, unde bineînțeles nu au recunoscut, după care m-au pus să dau o declarație și încercau să mă scoată pe mine falsificatoare. Nu am fost atentă atunci cînd i-am luat și era s-o pățesc. De obicei recunosc bancnotele autentice”.
Gabriel Luca, 40 de ani, agent vînzări: „Lucrez ca agent de vînzări, deci lucrez în general cu bani. Recunosc o bancnotă autentică după fir, după inserție și chiar „la mînă”, prin pipăit. Se poate recunoaște foarte ușor o bancnotă falsă. De obicei, valuta o schimb la case de schimb valutar sau la bănci; deci, dacă aș fi într-o astfel de situație, probabil m-aș întoarce de unde am cumpărat, iar dacă nu se rezolvă merg la Poliție să reclam”.
Elena Grosu, 43 de ani, casnică: „Cum aș recunoaște o bancnotă? Mă uit în zare, au liniile acelea fosforescente și indică cifra la lumină. Dacă mi s-ar întîmpla să fiu înșelată, aș merge direct la Poliție”.
Damian Burcuță, 22 de ani, constructor: „Lucrez în străinătate și mai mult vînd decît să cumpăr valută. Nu prea mă pricep la cum trebuie să arate o bancnotă, dar probabil îmi pot da seama dacă e sau nu falsă. Cred că aș merge la bancă dacă aș depista o bancnotă falsă, ca să văd de unde a apărut. Dacă nu se rezolvă acolo, atunci voi merge la Poliție”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns