În timp ce sistemul sanitar se confruntă cu dificultăți insurmontabile, iar asigurații la sănătate suferă din cauza insuficienței banilor și a birocratismului cronic, banii colectați din contribuții iau calea bugetului spre destinații necunoscute. Astfel, spitalele rămîn în continuare datoare, iar cei care au dreptul la rețete compensate și gratuite nu le pot obține. O situație anacronică ce trimite bolnavii pe drumuri, amplificîndu-le suferințele și riscurile. Ce părere au băcăuanii despre această stare de lucruri.
Bălan Vasile, 29 de ani, constructor: „Ce părere să am? Bineînțeles că nu îmi convine. În primul rînd de la buget ar trebui alocați mai mulți bani pentru spitale și pentru medicamente, că de multe ori ești internat în spital și tot tu trebuie să-ți cumperi medicamentele pentru tratament, darămite să nu ajungă la noi nici banii pe care îi dăm tot noi?!”
Costandache Elena, 44 de ani, vînzătoare: „Atîta timp cît nouă, tuturor celor care sîntem angajați prin contract de muncă, ni se oprește o anumită sumă de bani din salariul nostru, eu cred că ar trebui să beneficiem de ei și să avem, eu știu, unele condiții asigurate măcar atunci cînd sîntem internați în spital. Dar spitalele arată ca întotdeauna, infecte”.
Frigură Dorin, 47 de ani, inginer: „Nu sînt de acord. Consider că ceea ce se întîmplă este o deturnare, o ilegalitate. Atîta timp cît banii noștri ajung undeva acolo sus, ar trebui să beneficieze de ei măcar cei nevoiași, bolnavi al căror tratament medicamentos solicită sume mari de bani”.
Comănescu Niculina, 62 de ani, pensionară: „În primul rînd plătim prea mult pentru așa – zisele servicii medicale, iar cînd nici nu beneficiezi de ele, realizezi că, într-adevăr, sînt niște bani care ți se opresc de prisos. În fond, dacă vrei să ai parte de un tratament sigur și riguros, trebuie să dai alți bani pentru serviciile particulare”. (A consemnat Mirela Fecioraș)
Lasă un răspuns