Reprezentative pentru identitatea culturală a unei localități precum Bacăul, casele memoriale reprezintă o moștenire de valoare spirituală și istorică de excepție. Cum se preocupă autoritățile de conservarea, întreținerea și menținerea lor în circuitul patrimonial constituie o problemă de cea mai mare însemnătate. Întrebările anchetei noastre de astăzi: cunoașteți care sînt aceste case memoriale și personalitățile literare pe care le evocă? Ce credeți că ar fi trebuit să se facă pentru protecția lor? Consemnăm, în continuare, răspunsurile primite :
Aurica Cavaleru, 56 de ani, muncitoare: „Nu cunosc. Chiar nu știu de nici o casă memorială de la noi din Bacău”.
Ovidiu Barbu, 15 ani, elev: „Una dintre cele mai frumoase și cele mai bine întreținute case memoriale de la noi din Bacău ar fi casa lui George Enescu de la Tescani. O alta ar mai fi cea a lui George Bacovia, dar mai sînt și altele. N-aș putea să vă spun sigur dacă de celelalte se ocupă cineva, dar ar fi mare păcat ca aceste case să se lase în paragină, pentru că sînt niște valori ale județului nostru”.
Alina Pal, 17 ani, elevă: „M-ați luat pe nepregătite și acum nu aș putea să vă spun ceva despre aceste case. Sînt foarte importante și trebuie să fie reparate, ca să reziste și pentru generațiile viitoare. Reprezintă mari valori pentru istoria culturii băcăuane”.
Adina Ștefan, 21 de ani, studentă: „Cunosc cîte ceva despre casa memorială a lui George Bacovia, dar mai ales despre cea a lui George Enescu de la Tescani, pe care am și vizitat-o. Ar trebui păstrate cel puțin în memoria lor și pentru ceea ce au făcut și ce au reprezentat pentru cultura românească, dar mai ales pentru faptul că au contribuit cu ceva la imaginea Bacăului, atît în țară cît și în străinătate”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns