Nivelul de trai
Cu toate asigurările pe care ni le dau actualii guvernanți privind creșterea economică și ameliorarea condițiilor de trai se constată scăderea continuă a puterii de cumpărare a populației. Efectul: cu aceiași bani luăm produse mai puține. Astfel scade consumul, atît la produsele agro-alimentare, cît și la bunurile de folosință îndelungată și servicii. Cum își explică băcăuanii un asemenea regres?
Viorica Matei, 44 de ani, liber profesionistă: „Depinde de la caz la caz. Alții au cîte ceva, iar alții nu au mai nimic. În schimb, pentru tineret este grav ceea ce se întîmplă. Și în mediul rural, țăranii cresc animale și nu au cui să le vîndă, pentru că oamenii nu au bani. E greu, e din ce în ce mai greu”.
Maria Cucu, 47 de ani, vînzător: „Cum să mai aibă banul putere de cumpărare? Salariile sînt foarte mici, medicamentele sînt destul de scumpe și nici nu le putem lua compensate sau gratuite, cu toate că așa ar trebui, că doar plătim CAS-ul. Populația este tot mai bolnavă și nu sînt posibilități de a se trata. Cheltuind atîția bani cu medicamentele, normal că oamenii nu-și mai permit multe”.
Geta Florea, 50 de ani, muncitoare: „În primul rînd, tineretul nu are siguranța zilei de mîine. Ei sînt cei mai afectați. Studiază, termină o facultate și abia, abia dacă își găsesc un post pe la vreun stand, ca vînzător. E de plîns. Chiar dacă ar vrea să facă ceva, să împrumute niște bani pentru o casă sau pentru o mobilă, n-o pot face, pentru că nu au o siguranță în privința serviciului și a banilor pe care-i cîștigă”.
Costel Goncerencu, 32 de ani, agent imobiliar: „E foarte greu. Nu poți să faci și să-ți permiți nimic în ziua de azi. De asta pleacă toată lumea în afara țării”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns