În urmă cu 59 de ani, istoria noastră contemporană marca un eveniment care avea să ne domine evoluția politico-socială timp de patru decenii și jumătate. Ne face plăcere sau nu, evenimentul pe care îl avem astăzi în vedere rămîne înscris în existența noastră, cu tot ceea ce a însemnat el pentru generațiile care au urmat. Întrebările anchetei noastre redacționale:
1. Despre ce eveniment istoric este vorba?
2. Ce a însemnat el pentru poporul român în anii care au urmat celui de-al doilea război mondial?
Maricica Prisecaru, 52 de ani, pensionară: „Păi, a fost ziua eliberării de sub jugul fascist. De fapt, nu sînt sigură că este așa! Nu-mi amintesc prea bine”.
Diana Murariu, 12 ani, elevă: „Nu știu ce semnificație istorică are această zi. La istorie n-am ajuns la lecția asta. Nu, părinții nu mi-au povestit”.
Liviu Însurățelul, 33 de ani, gardian public: „Acum nu mai are nici o semnificație și nici o importanță pentru noi. A avut înainte de ’89. Eliberarea României – 23 august 1944. Pe această dată, an de an, ieșea lumea pe stadion, se făceau demonstrații, spectacole omagiale. Îmi amintesc perfect pentru că am trăit și eu momentele acestea”.
Alina Țicloș, 23 de ani, studentă: „Pe 23 august sărbătorim Ziua Muncii, nu? Înainte de 1989 se făceau manifestații în cinstea lui Ceaușescu”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns