Bacăul, ca și celelalte orașe ale țării, este copleșit de mulțimea cerșetorilor: copii, vîrstinici, oameni fără căpătîi, dar și profitori organizați în adevărate rețele ce-și adjudecă și controlează zonele de influență. Milostenia credincioșilor este uimitor de mare, astfel că un cerșetor poate cîștiga de 4-5 ori mai mult decît un salariat mediu. Cum își explică băcăuanii acest fenomen de masă și ce ar trebui făcut pentru eradicarea lui?
Ion Spătaru, 43 de ani, electrician: „Ca și cetățean al acestui oraș, am o părerea foarte proastă despre acești cerșetori. Fac o imagine urîtă Bacăului. Primăria ar trebui să se ocupe la modul cel mai serios de aceste persoane și să le asigure, cît de cît, existența”.
Melidon Bulai, 40 de ani, șomer: „Economia de piață este de vină, dar, în acest sens, am putea face și noi ceva, și anume să nu-i încurajăm dîndu-le bani”.
Teofil Ungureanu, 48 de ani, pensionar: „O parte din acești oameni chiar nu au cu ce să trăiască. Singurul lor venit este ceea ce adună din cerșit. Dar mai este o categorie, de așa-ziși cerșetori, care înșeală lumea și care cîștigă cu mult mai mult decît un om care muncește cinstit. Sînt o rușine, o pleavă pentru orașul nostru și, peste toate, sînt niște obraznici”.
Lăcrămioara Adam, 36 de ani, casnică: „Nu au posibilități, efectiv nu au din ce trăi. Credeți că ei sînt bucuroși că cerșesc? Soluția? Ar trebui să fie cineva care să se ocupe de aceste persoane”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns