Tot mai mulți copii cad victime neglijențelor în familie, soldate cu accidente grave, uneori ireparabile: intoxicarea cu medicamente sau substanțe toxice, incendii provocate, arsuri sau opărituri. Cine poartă vina și ce măsuri ar trebui luate împotriva părinților și rudelor care nu-i supraveghează pe minori?
Anonim, 30 de ani: „Părinții greșesc că nu au grijă de copii lor, ar trebui să nu-i lase nesupravegheați. Nu cred că poți lua o măsură asupra lor, să-i sancționezi, pentru că de cele mai multe ori se întîmplă ce se întîmplă atunci cînd părinții sînt la serviciu. Nu toți ne permitem să angajăm pe cineva care să ne supravegheze copiii”.
Irina Dobrilă, 29 de ani, vînzător: „În aceste nefericite cazuri, de cele mai multe ori părinții sînt vinovați, dar nu poți să-i închizi. Doar o amendă ar putea repara ceva, asta ca o învățare de minte pentru cei ce greșesc în mod repetat”.
Anișoara Vărgău, 37 de ani, muncitor: „Ar trebui ca părinții să fie mai atenți, așa s-ar evita astfel de cazuri. Ar fi bine dacă părinții ar avea bani să-și plătească niște asistenți maternali, dacă nu au ei suficient timp pentru copii. Paza bună trece primejdia rea”.
Patrcia Gherghel, 28 de ani, casnică: „Nu poți să stai non-stop cu copiii, dar din moment ce i-ai făcut trebuie să-ți asumi toată răspunderea. Supravegherea și o bună educație ar reduce riscul unor astfel de cazuri. Părinții să-i îngrijească cum se cuvine. Cei ce au bani să-i dea la o creșă sau să-și angajeze o persoană calificată care să stea cu copii. Nu poți să iei o măsură asupra părinților, eventual o amendă din partea Protecției Copilului pentru acei ce fac astfel de accidente în mod voit. Altfel, nu poți să pedepsești pe cineva”. (A.T.)
Lasă un răspuns