Drepturile de pensie au crescut din această lună cu 3,5%, un procent semnificativ luat în sine. Ce reprezintă, de fapt, această majorare, în expresie nominală? Venituri mai mari cu sume între cîteva zeci de mii și 175.000 de lei. Cît acoperă acești bani în bugetul lunar al familiei și ce influență au în nivelul de trai – am încercat să aflăm de la băcăuani.
Fecioru, 50 de ani, educatoare: „Bineînțeles că banii nu sînt suficienți. Nici 30% nu ar fi suficienți, dacă ținem cont de cît de grea este viața în ziua de azi. Sînt de plătit multe, datorii la stat, adică întreținerea, lumină, telefon – acesta oricum le trebuie pentru că sînt bătrîni și li se poate face rău și trebuie să sune la cineva să spună – și mîncarea, fără de care nu poți trăi. Cum să le ajungă pensia, bieților oameni? Vai de capul lor!”.
Aurel Dulhac, 50 de ani, medic veterinar: „Cu siguranță nu sînt de ajuns banii proveniți din indexare. Păi, dacă un bătrîn are pensie de 1.000.000, 3,5% ar însemna cam 35.000 de lei. Ce mai mărire e asta!? Cu 35.000 de lei nici o pereche de ciorapi nu-ți poți lua în ziua de astăzi”.
Loredana Canache, 25 de ani, croitoreasă: „Dacă viața este atît de scumpă și datoriile sînt atît de mari, cum să-ți ajungă această mărire? Dacă-i putem spune mărire. Categoric, nu sînt suficienți banii. Să nu uităm că pensionarii sînt trecuți de o vîrstă și sînt mai predispuși la boală. Cum să se trateze sau mai exact cu ce să se trateze, dacă nu au bani să cumpere un medicament?”.
Alina Cusanu, 23 de ani, muncitoare: „Puțini, sînt foarte puțini bani, mai ales că în ziua de azi banul nu prea mai are valoare. Toate sînt scumpe. Dacă facem un calcul, la un milion și jumătate pensie, primesc în plus vreo 50.000 de lei. Un pui, de exemplu, costă dublu. Deci, ce le-a dat? Jumătate de pui, în plus, pentru 30 de zile. Este de plîns!”. (A consemnat Geanina ISTRATE)
Lasă un răspuns