Întreaga creștinătate sărbătorește, mîine, Crăciunul, Sfînta zi a Nașterii Mîntuitorului. Este un nou prilej al împăcării cu noi înșine întru credință și evlavie. Dincolo de conotațiile religioase profunde ale acestui moment, cunoașteți semnificațile laice ale acestei sărbători, tradițiile cu care este întîmpinată în fiecare dintre casele noastre? Iată ce cred băcăuanii despre Crăciun:
Ana Pap, 59 de ani, pensionară: „Crăciunul se așteaptă cu turte, cu țuică și cu vin, primim colindători, iar de anul nou primim capra, ursul, facem sărmăluțe, facem multă, multă mîncare”.
Oprea Andra, 12 ani, elevă: „Crăciunul se sărbătorește în familie, iar înainte de această sărbătoare se face mîncare: cîrnați, sarmale, salate. O altă tradiție este să primești colindători în Ajun de Crăciun”.
Stanciu, 52 de ani: „Tradiții? Da. Chișcă, trandafiri și sarmale. Nu trebuie să lipsească de pe masa nimănui. Astea contează”.
R.D., 26 de ani, agent de asigurări: „De Crăciun fiecare stă în familie, alături de cei dragi, sau în brațele iubitei sau a iubitului. Înainte de aceste zile de sărbătoare se fac sărmăluțe în foi de viță, în foi de varză, nelipsitele turte, ciocolată și prăjituri de casă. Pentru mine, astea sînt tradițiile și așa văd eu pregătirile și sărbătorirea Crăciunului”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns