Sosit mult mai devreme decît ne așteptam, anotimpul friguros readuce în atenție căldura din apartamente. Termloc și Cet, cei doi mari furnizoni de agent termic din Bacău, au atenționat marii datornici: cine nu-și plătește datoriile, nu primește căldură. Nu mai asociațiile de locatari și proprietari înregistrează restanțe de aproape 42 de miliarde de lei. în atare situație, locatarii riscă să tremure la iarnă în apartamente. iată ce cred locuitorii orașului despre această situație.
Sorin Sterea, 57 de ani, pensionar: „O parte din cetățenii cu datorii mari la întreținere nu vor să plătească efectiv aceste datorii, dar sînt și foarte mulți care nu au posibilitatea de a-și plăti restanțele și aceștia în mod sigur ar trebui ajutați. Pentru mulți un sfat ar fi să mai lase șprițul și în primul rînd să se mai gîndească la datoriile față de stat. Pentru cei ce nu vor să plătească, n-au decît să suporte consecința debranșării forțate sau efectiv să nu aibă căldură la iarnă”.
Emanuel Ciobănucă, 25 de ani, instalator gaz: „În astfel de situații eu recomand ca o soluție practica celor de la Distrigaz: cu sectoristul zonei, angajații Distrigaz merg la cei în cauză cu o somație, prin care îi opresc distribuirea gazului metan, în caz că nu plătește pe loc valoarea facturilor restante. Ar fi o soluție și pentru cei de Termloc sau CET, poate că așa nu se mai acumulează miliardele datorate de oameni. E normal ca cei ce nu plătesc să suporte consecințele”.
Emilia Creangă, 49 de ani, vînzătoare: „Eu de ceva timp nu mai locuiesc în Bacău, așa că vin din Italia – țara unde locuiesc acum, numai pentru a plăti datoriile față de stat la apartamentul pe care-l am în Bacău. Ceilalți de ce nu pot face la fel/ Sînt foarte mulți care spun că ar trebui să le dea statul și acestora ar trebui să li se suspende distribuirea agentului termic, pînă nu achită datoriile. Dar nici nu-l poți da pe om afară din casa lui, dacă nu plătește. Cei cu probleme merită crezuți și ar trebui ajutați cu sprjin financiar din partea primăriei sau a celorlalți cetățeni, dar doar cei cu probleme foarte grave, pentru că sînt și foarte mulți care nu muncesc, nu plătesc datoriile față de stat și așteaptă totul de-a gata”.
Anonim: „Eu una sînt bugetară și în primul rînd mă gîndesc cum să achit datoriile față de stat, abia apoi la alte cheltuieli. Cei ce nu plătesc să suporte consecințele, dacă au alte priorități în plan financiar. Dar nu se poate să sufere o scară întreagă din cauza unei familii de rău platnici”.
Vasile Alban, 50 de ani, electrician: „Evacuarea poate ar fi o soluție, dar nu pentru toți, pentru că sînt foarte multe familii cu copii mulți, care efectiv n-au cu ce plăti datoriile la întreținere. În această situație mai sînt bătrîni care au pensiile foarte mici.Sînt însă și foarte mulți care au bani, dar se complac în postura de datornici față de stat. Aceștia ar trebui pedepsiți. Șefii de scară și administratorii de asociații să fie mai întreprinzători în acest sens, să nu mai lase populația să facă datorii atît de mari, iar agenții economici răi platnici să fie acționați în instanță și în primul rînd să li se oprească agentul termic, chiar și pe timp de iarnă”. (A consemnat Alina TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns