Prin strădaniile protopopului Constantin Tomozei și contribuțiile enoriașilor, la Biserica „Precista” din Bacău a fost construit un praznicar compus dintr-un paraclis, o sală de mese și alte amenajări destinate serviciilor religioase și celebrărilor funebre. Aici pot fi organizate mese de pomenire, încăperea destinată acestui scop fiind pusă gratuit la dispoziția solicitanților, inclusiv bucătăria, vesela și tacîmurile. Care este părerea băcăuanilor despre acest dar cu har creștinesc și ce cred ei că ar mai trebui făcut? – este întrebarea noastră din ancheta de astăzi.
Natalia Aștefănoaiei, 61 de ani, pensionară: „E un lucru bun atît pentru enoriași cît și pentru preoți. E mai ușor să dai o masă comemorativă în aceste condiții, ținînd cont că cei mai mulți dintre noi stau la bloc și spațiul nu ne permite să chemăm prea multe persoane, ca să nu mai vorbim de deranjul pe care-l suportă vecinii”.
Monica Ciuraru, 24 de ani, muncitor: „E un lucru bun care ne va ajuta în cazul unor astfel de evenimente legate de biserică. Ar trebui ca acest exemplu să fie urmat și de alte biserici mari din oraș, care își permit să facă așa ceva, eventual și cu contribuția enoriașilor. Ne va folosi mult un astfel de spațiu bine utilat în cazul unor pomeni sau botezuri”.
Mariana Samoilă, 33 de ani, cofetar: „E păcat că același lucru nu s-a întîmplat și în cadrul altor biserici mari din oraș, unde se simte nevoia unei astfel de săli. Pentru că stăm la bloc, în apartamente destul de mici, e normal să nu aveam loc nici unde să ne învîrtim, apoi să mai dăm și mese. E un lucru bine venit, care rezolvă cu adevărat o problemă serioasă și care vine mult în sprijinul enoriașilor”.
Adrian Bromu, 28 de ani, șofer: „Era un lucru necesar, nu numai pentru biserica Precista. Cred că toate bisericile din oraș ar trebui să fie utilate și cu astfel de spații special amenajate. Ar fi bine dacă acestea ar avea și un personal calificat, care să se ocupe de pregătirea meselor, curățeniei în mod special, dezinfectare, pentru a se evita eventuale toxiinfecții alimentare”.
Florin Stănilă, 17 ani, elev: „O astfel de inițiativă cred că se bucură de aprecieri din toate punctele de vedere, pentru că înființarea unui loc de acest gen era absolut necesară. Sînt mulți dintre noi care nu beneficiază de un spațiu care să permită organizarea unui parastas, de exemplu”.
Gheorghe Mîndrilă, 78 de ani, pensionar: „E foarte, foarte bine și sper că acest lucru se va face chiar și pentru bisericile mai mici din oraș. E un lucru bun care ne ajută în primul rînd pe noi, enoriașii”. (A consemnat Alina TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns