Nebunia vînzărilor în rate, prin sistemul creditelor bancare fără avans, dobîndă și giranți, se află pe ultima sută de metri. De săptămîna viitoare se vor introduce noi reguli de creditare, care vor limita accesul persoanelor fizice, dar și al agenților economici privați la acest gen de servicii. Cu alte cuvinte, mai puține împrumuturi, mai puține cumpărături în rate, dar și plata unor dobînzi la sumele solicitate. Considerați justificate, sau nu, aceste măsuri restrictive, pe fondul posibilităților financiare limitate ale cetățeanului cu venituri modeste, de a-și asigura un confort casnic corespunzător?
Vastia Matei, 29 de ani, contabil: „Nu știu ce să vă zic – dacă este bine sau rău?! Mă gîndesc, totuși, că trăim în România. Oamenii nu au bani și nu-și pot permite să plătească dobînzi la bănci”.
Petru Reus, 46 de ani, silvicultor: „Dacă stăm bine și ne gîndim, e bună totuși și varianta cu creditele prin bancă. Important este că avem o opțiune. Nu sînt mulți români care să-și permită să cumpere ceva cu banii în mînă”.
Margareta Botezatu, 36 de ani, pensionară: „Nu este deloc bine. Cei mai mulți dintre români nu au bani, sînt săraci. De unde să avem bani pentru un avans? De unde să luăm giranți? Nimeni nu mai garantează pentru tine, nici măcar frații sau surorile. Era mult mai bine înainte”.
Ion Toderașcu, 64 de ani, pensionar: „Nu am fost încîntat deloc de această decizie, cînd am auzit-o. Cum nu mi se pare corect și moral să se dea credite în funcție de vîrstă și să vă spun și de ce. Am fost la un magazin să-mi cumpăr o combină frigorifică și efectiv nu au vrut să-mi dea, pentru că am 64 de ani și dacă mor peste un an sau chiar mai puțin, atunci ei ce fac? Vă întreb acum eu pe dumneavoastră: vi se pare normal?”
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns