O practică pe care am putea-o considera imorală, dar și ilegală, proliferează printre băcăuani: plata consumului de apă caldă, apă rece și gaze naturale de către… vecini! Prin ce mijloace? Foarte simplu: „aranjarea” apometrelor, care să arate consumuri mai mici decît cele reale, declararea de consumuri nereale, prepararea apei calde pe aragaz, pentru necesități casnice, care face să sporească consumul de gaze ale căror costuri se împart, apoi, la ceilalți colocatari. Considerați că este normal să-ți diminuiezi cheltuielile personale obligîndu-i pe alții să suporte cote majore? Cum ar putea fi stopate astfel de abuzuri?
Jan Bucur, 60 de ani, pensionar: „Nu este corect. Sînt persoane care fac economie și, în acest caz, plătesc pentru alții. Cel mai bine ar fi să se facă mai multe controale, dar fără să fie anunțate. Care este prins să fie sancționat prima dată cu o amendă, iar dacă este prins și a doua oară să i se facă dosar penal și să facă închisoare”.
Ibolia Abrițculesei, 45 de ani, subinginer: „Se face și așa ceva?! Este furt clar; dar atîta timp cît plătim la comun nu avem încotro. Soluția: ne îndatorăm la bănci și ne punem centrale, chiar dacă va trebui să facem multe sacrificii”.
Zînica Anchidin, 52 de ani, muncitoare: „Nu este normal să se practice astfel de metode pentru a face economie pe spinarea altuia. Sînt mirată de ceea ce aud. Probabil că se face, eu nu m-am gîndit să fac așa ceva niciodată. Să se facă multe verificări, iar dacă sînt prinși că fură, să se ia măsuri împotriva acestora”.
Bernadeta Burghelea, 40 de ani, cofetar: „Cred că normal ar fi să fim corecți și să ne autogestionăm cum putem. Dacă se face așa, atunci totul este în defavoarea celorlalți, a celor care sînt corecți. Să se facă controale pentru a-i prinde pe cei care fură din buzunarele noastre”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns