Viciul fumatului face ravagii printre adolescenți, tentația țigării manifestîndu-se încă de la vîrsta de 10-12 ani. Curiozitate, teribilism, lipsă de supraveghere familială și școlară? Cîte ceva din toate acestea întrețin acest nărav nociv, cu consecințe grave pentru mai tîrziu. Campaniile anti-fumat nu produc nici o schimbare în atitudinea lor. Ce credeți că ar trebui făcut, și de către cine?
Maria Burghelea, 52 de ani, învățătoare: „În general nu este sănătos să se fumeze. Nici pentru copii, dar nici pentru adulți. De copiii fumători în primul rînd trebuie să se ocupe familia; să nu fie lăsați în medii în care se fumează, să fie învățați și totodată supravegheați”.
Simona Ciobotea, 65 de ani, pensionară: „Din nefericire, spun eu, sînt și astfel de cazuri și, din păcate, se înmulțesc pe zi ce trece. Părerea mea, părinții care-și prind copiii că fumează să le tragă o bătăiță la funduleț că e ruptă din rai. Poate că va avea efect, sau poate că nu. Și eu am fumat 30 de ani și toată lumea îmi spunea să mă las că-mi distrug sănătatea. Pe fumător nimeni și nimic nu-l poate convinge să se lase. El singur trebuie să se convingă de acest lucru. Hotărîrea trebuie să fie a lui. Și vă vorbesc din experiență”.
Gheorghe Enache, 64 de ani, pensionar: „De acest subiect trebuie să se ocupe în primul rînd familia și apoi școala, începînd chiar de la grădiniță. Să li se explice copiilor care sînt efectele fumatului. Să li se demonstreze că de acei bani pe care-i cheltuie pe țigări și-ar putea lua altceva și mai sînt multe și multe alte metode de a convinge un copil că nu e bine să se apuce de acest viciu. Trebuie insistat cu aceste campanii antifumat și în presă și la televizor”.
Florin Popa, 14 ani, elev: „Dacă ei așa vor…! Probabil nu sînt conștienți că își pun sănătatea în pericol. Ce ar trebui făcut? Părinții să nu le mai dea copiilor bani de buzunar, pentru că neavînd bani nu au din ce să-și cumpere țigări și să-i supravegheze mai mult”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns