Băcăuanii dețin un trist și nedorit record în materie de infracțiuni deosebit de grave: 30 de crime și omoruri în primele trei trimestre ale acestui an, jumătate dintre ele fiind săvîrșite între soți și rude apropiate. Violența în familie constituie principala cauză, explicată prin lipsuri materiale, consum excesiv de alcool, educație precară. Cum credeți că putem scăpa de aceste fenomene? Cine și cu ce mijloace ar trebui să se implice pentru stoparea unor astfel de fapte ce contravin atît legislației penale, cît și moralei creștine?
Mariana Popa, 34 de ani, economist: „Depinde de fiecare cum înțelege. Sînt de acord ca acei indivizi care comit astfel de infracțiuni să fie pedepsiți, dar pedeapsa să fie mai mare. În nici un caz nu sînt de acord cu pedeapsa cu moartea. Criminalii să fie chinuiți cum au chinuit și ei, la rîndul lor, persoana sau persoanele pe care le-a ucis. Dacă sînt răi din firea lor, indiferent de cîți ani vor face închisoare, cînd vor ieși tot vor face rău. Educația religioasă contează foarte mult”.
Maricela Bot, 30 de ani, confecționer: „Soluția? Niște legi mai aspre pentru cei care săvîrșesc aceste crime. Însă, pentru cei care săvîrșesc fapte deosebit de grave, eu cred că pedeapsa cu moartea n-ar fi suficient de aspră în cazul lor”.
Gema Păduraru, 38 de ani, profesoară: „Părerea mea este că totul pornește de la educație. Este foarte importantă educația în familie, în școli și mai ales cea religioasă. Da. Sînt de acord cu pedepse mult mai aspre decît cele de acum”.
Vili Popa, 49 de ani, consultant asigurări: „Moarte pentru moarte. Aceasta este pedeapsa cea mai bună pentru acești indivizi. Altfel, ne îmbătăm cu apă rece. Pedeapsa cu moartea trebuie aplicată însă în funcție de gravitatea faptei. Dacă vrem să avem liniște, asta trebuie să facem. Avem prea multă răbdare”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns