Pentru români, călătoria pe calea ferată riscă să devină un lux pe care nu și-l vor mai putea permite prea mulți dintre noi. Și asta, din cauza scumpirilor repetate ale biletelor, așa cum este și cea aplicată în urmă cu două zile, cînd costul lor, inclusiv al abonamentelor, a crescut cu 6-7%. Considerați normale astfel de „alinieri”, în condițiile în care veniturile oamenilor se mențin la un nivel scăzut, iar condițiile de călătorie se degradează constant?
Costică Dorobăț, 36 de ani, confecționer: „Așa se face întotdeauna. Întîi scumpesc prețurile și abia după aceea constată că salariile au rămas aceleași. De fapt, nici nu cred că le pasă că oamenii duc o viață grea”.
Sorin Maftei, 45 de ani, administrator: „Nu este motivată această scumpire. Dăm un ban în plus, dar măcar să se știe pentru ce îl dăm. Condițiile din trenurile din România lasă de dorit. Să se facă niște investiții din aceste procente – adică din cele 6-7% – pe care le plătim noi”.
Teodora Țarălungă, 42 de ani, muncitor: „Nu am mai mers de foarte multă vreme cu trenul. Cu mulți ani în urmă era «jale mare» prin trenurile din România. De fapt, am auzit că nici acum nu e mai bine. Acum, dacă tot au scumpit biletele și abonamentele pentru transportul feroviar să se asigure condiții mai bune. Să se bage curent electric în compartimente, căldură și să mai atașeze vagoane, pentru a evita aglomerația. Într-un cuvînt, să se asigure un transport civilizat”.
Maria Bița, 35 de ani, confecționer: „Nu au nici o justificare. De ce au scumpit? Să ne mărească și nouă salariile și să ofere condiții mai bune la oamenii care circulă cu acest mijloc de transport”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns