În cursul zilei de luni, un grup de turiști din Ungaria s-a dedat la acțiuni naționaliste în zona fostei granițe româno-ungare de la Ghimeș-Palanca. Cum credeți că ar fi trebuit să reacționeze autoritățile și politicienii noștri? Pot afecta astfel de manifestări relațiile dintre cele două țări?
Cecilia Rășchitaru, 70 de ani, pensionar: „Eu, de exmplu, aș spune că fiecare popor are o țară, iar dacă locuiești în altă țară trebuie să te supui legii acesteia, să nu ai pretenții naționaliste. Aceste gen de probleme nu au în nici un caz o rezolvare prin intermediul forței. Sîntem oameni și ar trebui să rezolvăm pe cale pașnică”.
Maria Șoșu, 55 de ani, cadru didactic: „Fiecare e suveran în propria țară. Pe cale diplomatică cred că se rezolvă acest gen de situații. Sîntem oameni, trebuie să ne ajutăm și să ne iubim ca frații. Doar în caz contrar ar fi vorba de o egalitate cu calamitățile naturale. Nu se pune problema forței armate în nici un caz”.
Luminița Cadinghu, 34 de ani, administrator: „Orice problemă se rezolvă pe cale amiabilă, în nici un caz pe cale forțată. Ministerele să se implice în rezolvarea acestor probleme”.
Constantin Pascaru, 46 de ani, administrator: „Întîlniri între reprezentanții ministerelor celor două state, ambasadele să se implice mai mult în rezolvarea acestor evenimente neplăcute. Respectarea granițelor țării, limbii și integrității sînt absolut necesare în astfel de situații”.
Adrian Gheorghe, 60 de ani, artist instrumentist: „Aceste evenimente au ca urmare răcirea relațiilor diplomatice dintre cele două state. Sînt probleme foarte sensibile a căror rezolvare se face numai pe criterii diplomatice, dialogurilor purtate între ministere, președinți chiar. Evenimentul de la Ghimeș-Palanca, cred eu, este ca o provocare la care nu trebuie să se răspundă în nici un caz prin intermediul forței, care nu rezolvă, ci exarcebează situația”.
Vasile Butnaru, 65 de ani, pensionar: „Normal ar fi ca fiecare să-și facă ordine în casa lui, deci în țara lui. Acest gen de evenimente au fost din ce în ce mai dese și au efecte asupra relațiilor externe dintre cele două state. Autoritatea să-și impună punctul de vedere” (A.T.)
Lasă un răspuns