Un băcăuan, defavorizat al soartei, și-a găsit sfîrșitul ca un cîine, murind pe trotuar. Omul era pensionar, plătitor de contribuții pentru sănătate, dar era obligat să cerșească pentru a supraviețui. Nu i s-a acordat primul ajutor, Salvarea sosind cu întîrziere și doar pentru a constata decesul. Întrebarea anchetei de astăzi: cine credeți că e mai vinovat în acest dramatic caz: Serviciul de Ambulanță sau sistemul asigurărilor de sănătate, care nu asigură condițiile minime necesare pentru protecția asiguraților în situații-limită?
Ion Dumitru, 68 de ani, pensionar: „Eu consider că acest incident trebuie luat ca un adevărat semnal de alarmă pentru sistemul nostru de asigurări de sănătate, asta pentru că ajungi ca la bătrînețe, după ce o viață întreagă plătește această asigurare, să mori în plină stradă, pentru că nimeni, și mai ales cei autorizați, nu vin în sprijinul tău. Eu sînt diabetic și mă lovesc de nenumărate probleme legate de acest sistem: dacă inițial luam zaharină și alte medicamente pe rețete compensate, acum nu mai pot lua decît cu bani”.
Sebastian Traistă, 49 de ani, marinar-căpitan: „Sistemul de asigurări de sănătate și în general cel medical au servicii de proastă calitate, nu pot fi comparabile cu cele din Occident. Cazul semnalat de dumneavoastră este unic și în mod sigur vor mai fi și altele dacă nu se face nimic în sprijinul celor asigurați. Am patru copii și m-am lovit mereu de astfel de probleme. Este de necrezut ceea ce se întîmplă, așa că să nu ne mirăm că se întîmplă ceea ce se întîmplă”.
Valeria Sandu, 53 de ani, pensionară: „Nu am auzit de acest caz, dar nu știu cum se poate întîmpla așa ceva, ca un biet om să fie lăsat să moară în plină stradă. Eu consider că atît sistemul de al Ambulanței, cît și sistemul de Asigurări, în general, este de proastă calitate”.
V. Cojocaru, 48 de ani, contabil: „Cred că acum știe toată lumea că acest serviciu de asigurări medicale și serviciul de ambulanță lasă de dorit în ceea ce privește calitatea serviciilor. În cazul acestui bătrîn, consider că Serviciul de ambulanță nu și-a făcut datoria așa cum trebuie, mai ales că s-au făcut apeluri repetate, trebuia să fie la locul solicitării un cadru medical care să dea prim ajutor în timp optim. Este clar că cineva nu și-a făcut datoria așa cum trebuie, chiar dacă este vorba de un om de pe stradă, un boschetar. Este și el pînă la urmă om și trebuie ajutat”. (A consemnat Alina TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns