Printr-o hotărîre de Guvern, începînd cu luna ianuarie a.c. se aplică o cotă de 9 la sută asupra vînzărilor de carte, măsură primită cu surprindere și reținere de către editori, librari și cititorii de toate categoriile, care consideră că, astfel, se îngrădește accesul la instrucția școlară și educație. Ce cred băcăuanii despre această scumpire și efectele pe care le determină pe termen lung, aflăm din ancheta noastră de opinii:
Carmen Balan, 40 de ani, inginer chimist: „Și pînă acum prețurile erau destul de mari. Cu această scumpire, probabil că nu se va mai citi nici măcar cît se citea pînă acum”.
Alexandra Gheța, 16 ani, elevă: „Nu cred că este bine, mai ales pentru cei care obișnuiau să-și cumpere cărți. Fiind mai scumpe, foarte puține persoane își vor permite să le achiziționeze”.
Elena Grecu, 63 de ani, pensionară: „Cu siguranță, românul nu este de acord cu această scumpire. Este o situație socială dificilă și nu este benefică. Pînă acum, cumpăram cărți, dar destul de rar, pentru că dintr-o pensie destul de mică nu aveam cum să-mi permit. Dar, de acum încolo nici măcar atît. Ne va fi foarte greu atunci cînd vom fi obligați să cumpărăm cărți pentru nepoți. Sînt convinsă că va trebui să facem niște sacrificii. Nu este corect”.
Iulia Cojocaru, 39 de ani, șef de librărie: „Ca părere? Este clar negativă. De acum, e logic că atîta timp cît prețurile vor crește vînzările vor fi mai scăzute. Și așa, pînă anul trecut, inclusiv, se vindea doar ceea ce era strict necesar. Beletristica „se mișca” din ce în ce mai greu. Încet, încet, vom deveni o țară fără cultură și fără accesibilitate la carte și la informații. În concluzie, aplicarea acestei taxe va fi un impediment pentru populație”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns