Reforma din Armată continuă cu noi măsuri adoptate de Guvern: tinerii care au depășit vîrsta de 28 de ani vor putea să scape de efectuarea stagiului militar obligatoriu în schimbul plății unei anumite sume de bani. Reglementarea – susțin membri ai Executivului – face parte din programul de profesionalizare a Armatei și corespunde standardelor NATO. Românul de rînd, mai conservator și cu nostalgia cătăniei, este de părere că oștirea va dispărea și, odată cu ea, valorile sale tradiționale. Ce cred băcăuanii despre aceste reorientări? Puteți afla din opiniile anchetei noastre de astăzi.
Elvis Trofin, 16 ani, elev: „Nu sînt de acord cu această măsură și să vă spun și de ce. Peste cîțiva ani se va micșora perioada de satisfacere a stagiului militar și majoritatea se vor eschiva de la efectuarea lui, iar cînd vor ajunge la 28 de ani, vor merge repede să plătească și, astfel, vor scăpa de armată. Nu este normal ca un bărbat să nu-și satisfacă stagiul militar, pentru că, făcînd armata poți învăța multe lucruri”.
Silviu Isbîndă, 17 ani, elev: „Nu sînt de acord cu satisfacerea stagiului militar. Ar fi bine să se scoată de la 20 de ani, nu de la 28, mai exact să nu se facă deloc. E pierdere de timp. Ce învăț acolo, pot învăța de la tata. Eventual, dacă este absolut necesar, să se concentreze această instruire într-o singură lună. Prefer să fac o facultate, decît să stau acolo și să pierd timpul”.
Ion Dănilă, 45 de ani, impiegat de mișcare: „Nu este corect. Pe un bărbat, satisfacerea stagiului militar îl ajută foarte mult, vede cu alți ochi viața după ce a făcut armata. Dacă nu faci armata, nu ești cu adevărat bărbat. Am făcut doi ani de armată și pe mine m-a ajutat”.
Aurel Ciobanu, 21 de ani, instalator: „Eu am făcut-o și mi s-a părut un lucru bun. În armată mi-am luat permisul de conducere, m-am maturizat și acum privesc lucrurile altfel. Cred că e absolut necesară satisfacerea stagiului militar”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns