Părintele Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Teoctist, efectuează, în aceste zile, o vizită la Vatican, ca răspuns la vizita întreprinsă în țara noastră, în urmă cu trei ani, de Papa Ioan Paul al II-lea. Un nou moment istoric în raporturile dintre cele două Biserici- surori, de la care se așteaptă detensionarea relațiilor dintre catolici și ortodocși. Dumneavoastră cum apreciați această apropiere și ce curs credeți că va cunoaște în viitor?
Gheorghe Pirici, 49 de ani, director vînzări: „Se poate observa în ultima perioadă faptul că cele două Biserici duc o politică de unificare, mai întîi de apropiere și mai apoi de unificare, în viitor. Pot să vă spun că este un lucru bun ceea ce se inițiază. Eu am în familie membri ale ambelor religii, dar asta nu înseamnă că nu există o bună înțelege în familie. Există și anumite momente de întreruperi, mai exact în sărbătorile care pentru fiecare religie se manifestă altfel, conform tradiției. Însă ceea ce vreau să spun este faptul că eu consider religia catolică mult mai reprezentativă pentru mine, mai actuală și mai modernă, mai implicată pe plan mondial. Eu consider că Biserica Ortodoxă chiar frustrează populația, este un rit învechit, inadaptat vieții actuale, cu o gîndire puțin cam închistată pe anumite principii”.
Titi, 50 de ani, pensionar pe caz boală: „E bine că
se fac anumite încercări de unificare a celor două biserici, pentru că de fapt și unii și alții credem în Dumnezeu. Poate că astfel se vor diminua și conflictele religioase existente în permanență pe plan mondial”.
Jenică Tănase, 54 de ani, pensionar: „Cred că cele două biserici ar trebui să slujească în paralel, pentru că există diferențe mari de obicei, tradiție, între ele deși sînt numite biserici surori. Nu știu cum se va putea ajunge în viitor la un consens între acestea. Deși se vorbește de ceva vreme de o posibilă unificare a bisericilor, eu unul nu o consider un lucru bun”.
Fănica Radu, 42 de ani, asistentă-medicală: „Consider că e foarte bine dacă se întreprind astfel de remedii pentru unificarea celor două biserici, deoarece în fond fiecare au aceeași credință în Dumnezeu și-i slujesc Lui. E bine, pentru noi toți”. (A consemnat Alina TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns