Debutul noului an școlar rezervă o surpriză atît elevilor din ciclul preliceal – primar și gimnazial – cît și cadrelor didactice. Este vorba de includerea programului național „Educație pentru Sănătate”, ce va conține teme precum educația sexuală și reproducerea, ocrotirea mediului, prevenirea abuzurilor și violenței împotriva copiilor. Considerați că prin acest program are de cîștigat școala, procesul instructiv – educativ, în general?
Ana Zaharia, 64 de ani, pensionară: „Cred că este binevenită această educație pentru sănătate și această educație sexuală, dar mă gîndesc că anumite nuanțe ale acestei educații trebuiesc introduse din clasa a V-a, sau poate chiar mai tîrziu”.
Elena Agache, 57 de ani, pensionară: „Știu, am auzit și la televizor despre noul program educațional și sînt de acord cu el. Astfel, copiii vor învăța, de la un specialist, multe lucruri interesante. Dacă nu sînt învățați de la vîrste mai mici, atunci ei trăiesc cu tot felul de fantezii, iar cînd se trezesc, pot rămîne dezamăgiți. Cu toate că sînt prietenă cu fiica mea și vorbim orice, eu zic că e mult mai bine așa”.
Mădălina Cojocaru, 9 ani, elevă: „Am auzit că vom învăța despre educația pentru sănătate și sînt încîntată, dar nu neapărat nerăbdătoare”.
Bogdan Ojog, 17 ani, elev: „Da, sînt încîntat pentru că pînă acum nu se făceau ore de acest gen și pentru că așa putem învăța și noi ceva în plus. O educație sexuală îmi dau și părinții mei și chiar vorbim pe tema asta. Totuși, cred că pot vorbi mult mai deschis cu ai mei decît cu un profesor sau cu o profesoară”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns