După energia electrică și gazele naturale, un nou val de scumpiri vine să-l lovească la buzunar pe românul de rînd. Telefoanele, energia termică, pîinea, carnea de pasăre urmează la apel, operatorii și producătorii din respectivele domenii motivîndu-și intențiile prin cauze ce țin de performanțele economice. Un singur lucru se scapă din vedere: în timp ce prețurile cresc, veniturile se mențin la aceleași cote scăzute. Cum se pot descurca în aceste condiții cei cu bani puțini? Iată opiniile băcăuanilor:
Ion Ianău, 75 de ani, pensionar: „Nu știu cum ne vom descurca cu noile majorări, pentru că e clar că vor crește prețul la toate produsele. Eu și soția mea trăim dintr-o singură pensie și avem noroc că e bunicică, altfel nu știu ce ne-am face. Nu putem face însă nimic, privim cu ochi răi și atît”
Anelcia Visnuc, 49 de ani, muncitoare: „Cum să primesc vestea asta? Cu felicitări pentru guvernanți, că ne-au transformat în muritori de foame. Am trei copii, o nepoțică și abia ne descurcăm. Am ajuns aproape la zi cu restanțele la întreținere din iarnă și acum mă gîndesc că va trebui să o iau de la capăt. Toate cresc, dar salariul rămîne la fel. Nimeni nu se gîndește ce poate procura un om simplu cu 2,5 milioane și o familie numeroasă”.
Maria Butunoi, 41 de ani, CTC-istă: „Nu mi se pare corect să se scumpească toate. Avem salarii foarte mici, iar patronii ne spun că ăsta e guvernul pe care l-am ales. Am o fată studentă în anul trei și ne descurcăm destul de greu, pentru că sînt cheltuieli mari. Nu avem ce face, muncim. Măcar să fim sănătoși”.
Emilia Ionașcu, 44 de ani, muncitoare: „Sincer, ne-am cam săturat de atîtea creșteri ale prețurilor și stagnări ale salariilor. Am familie, copii la școală și cheltuielile sînt foarte mari. Dacă prețurile la aceste produse cresc, vor răbufni și la celelalte. E drept că guvernanții se gîndesc la buzunarul nostru, dar numai să scoată din el, nu și să îl încarce cu ceva”.
A consemnat Claudiu TĂNĂSESCU
Lasă un răspuns