Prin aplicarea măsurilor din Programul de reabilitare termică a clădirilor vechi, aprobat prin Ordonanța de Urgență 174 / 2002, proprietarii de apartamente vor trebui să suporte 15% din costurile lucrărilor și materialelor, diferențele de deviz urmînd să fie achitate într-un interval de 10 ani și cu o dobîndă de 5%. Ei vor trebui să-și ipotecheze locuința în favoarea statului pentru aceste sume. Au băcăuanii posibilitatea să plătească acești bani, sau îi paște riscul de a rămîne fără case?
Teodor Oprea, 72 de ani, pensionar: „Depinde la cît se ridică suma lucrărilor. Dar, mă întreb, dacă oamenii nu reușesc să plătească, ce le vor face? Mi-e greu să cred că-i vor scoate în stradă. Dacă stau bine și mă gîndesc, Termloc de ce nu a făcut acest lucru pînă acum, pentru că au luat o mulțime de bani de la oameni?”
Mariana Ambrosie, 35 de ani, șomer: „Nu cred că lumea va reuși să plătească aceste sume. Un exemplu pot fi eu. Sînt șomeră, am un copil mic și abia mă descurc. Cu ce să plătesc? Nu reușesc să-mi plătesc nici datoriile lunare, dar să mai dau și pentru astea?!”
Mihai Cîlțan, 50 de ani, operator chimist: „Păi, cine girează cu casa pentru cîteva milioane? Care-i fraierul? Să facem niște calcule: ca să-mi schimbe cîteva calorifere și cîteva țevi probabil mă va costa maxim 20 de milioane. Eu, dacă am un apartament de un miliard, pot să girez cu casa și eventual să mi-o ia pentru 20 de milioane? E o tîmpenie”.
Licuța Leahu, 44 de ani, laborant chimist: „Eu cred că nu vor putea plăti. Nivelul de trai este foarte scăzut, iar oamenii nu-și vor putea permite o cheltuială în plus. Asta e părerea mea”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns