După o jumătate de secol de la trecerea în eternitate, Carol al II-lea s-a întors acasă. Osemintele fostului suveran român din deceniul al IV-lea al secolului trecut, repatriate din Portugalia, au fost reînhumate, în cursul zilei de ieri, la Mănăstirea Curtea de Argeș, alături de iluștrii săi înaintași. Opiniile românilor sînt împărțite în ceea ce privește semnificațiile acestui eveniment: un act cu rezonanțe istorice sau un simplu fapt reparatoriu? Ce cred băcăuanii?
Cara Lenuța, 52 de ani, profesoară: „Părerea mea este că, astfel, românii și-au arătat respectul față de înaintașii noștri. Cred că ambele semnificații sînt valabile: este și un act cu rezonanțe istorice, dar și un fapt reparatoriu”.
Botgros Viorica, 56 de ani, pensionară: „Categoric are o semnificație istorică. Pe noi, românii, nu trebuie să ne deranjeze că l-au adus aici, din contra, trebuie să ne bucurăm și să ne mîndrim că am avut și noi regi”.
Ciumășanu Dumitru, 56 de ani, pensionar: „Din punctul meu de vedere, eu văd acest eveniment, intens mediatizat în cursul zilei de ieri, ca fiind o recunoaștere istorică”.
Roman Dumitru, 70 de ani, pensionar: „Dacă ar fi după mine, eu nici nu l-aș trece în istorie pe ăsta. A fost rege și atît; ce fapte bune a făcut el? A, da, a făcut un copil cu una. În schimb, nu pot spune același lucru și despre Carol I, el a fost un om deosebit”. (A consemnat Geanina ISTRATE)
Lasă un răspuns