O situație îngrijorătoare alertează instituțiile medicale băcăuane: înmulțirea cazurilor bolnavilor psihic. O primă explicație a fenomenului se regăsește în agravarea și înmulțirea factorilor de stres: lipsa locurilor de muncă și nesiguranța în perspectivă, insuficiența resurselor financiare, probleme legate de familie ș.a. Cum se poate depăși această situație și cine trebuie să se implice în rezolvarea pe fond a acestor traume? Iată ce cred băcăuanii:
Lucica Lungu, 53 de ani, pensionară: „Lipsa banilor îl poate face pe om s-o ia razna. Viața e atît de grea, încît nu știi ce să mai faci ca să-ți fie bine. Nu știi ce să mai faci ca să ai ce mînca și, uite așa, ajungi de vorbești singur pe stradă. Dacă am avea bani, nu foarte mulți, atît cît să poți supraviețui, să trăiești cît de cît decent, nu am mai avea atîtea griji”.
Rodica Botezatu, 35 de ani, casnică: „Datorită problemelor nenumărate, a greutăților, a stresului, dar mai ales ale băuturilor alcoolice, oamenii ajung acolo, la secția de psihiatrie. Este strigător la cer. E posibil așa ceva?!
Venera Cărpuci, 35 de ani, telefonistă: „Nu pot să-mi dau seama de ce s-a ajuns aici? Poate datorită lipsei banilor, a sărăciei crunte în care trăim, a neînțelegerilor în familie, a băuturii. Știu și eu ce să zic? Cred că astea ar putea fi cauzele principale pentru care sînt atît de mulți pacienți internați la această secție”.
Lorena Enea, 53 de ani, contabil: „Păi dacă viața este așa cum este, adică foarte grea, cum să nu înebunești? Stres, lipsa banilor, lipsa unui loc de muncă, cam astea sînt principalele cauze. Eu am 53 de ani și am fost să mă angajez. Și ce credeți? Nu m-a băgat nimeni în seamă, nici nu s-au uitat la mine și asta pentru că aveam peste 50 de ani.”
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns