În calendarul aniversărilor acestui început de lună și de anotimp al florilor se află și două sărbători ce au conotații proletar-comuniste: 1 Mai – Ziua Muncii și 2 Mai – Ziua tineretului. Credeți că în noile condiții social-politice din țara noastră, aceste aniversări și-au schimbat conținutul, ori au intrat într-un con de umbră din cauza unor mentalități ce ne desconsideră trecutul? Ce știți de fapt despre 1 și 2 Mai?
Mihaela Tamba, 36 de ani, confecționer: „Da, cunosc semnificația acestor zile: 1 Mai este Ziua Internațională a Muncii și 2 Mai este Ziua Tineretului. Românii nu mai sărbătoresc așa cum o făceau cu ceva timp în urmă. E păcat, pentru că ar trebui păstrate și sărbătorite”.
Adriana Umbrărescu, 54 de ani, pensionară: „1 Mai este Ziua Muncii și 2 Mai este Ziua Tineretului. Era foarte fumos înainte. Pe vremuri, pentru aceste sărbători eram destul de solicitați și era obositor, dar în final era foarte frumos. A doua zi, pe 2 Mai, de Ziua Tineretului, se făceau carnavaluri. Păcat că nu se mai respectă și nu se mai sărbătoresc aceste zile”.
Constantin Iliescu, 27 de ani, muncitor: „Păi, din cîte îmi amintesc eu, data de 1 Mai semnifică Ziua Oamenilor Muncii, iar pe 2 Mai este Ziua Eroilor. Un lucru e cert: nu mai sînt sărbătorite ca altădată”.
Raluca Toma, 19 ani, elevă: „Ziua Muncii pe 1 Mai și Ziua Tineretului pe data de 2 Mai. Părerea mea este că, pe timpul comunismului, aceste zile nu ar fi fost sărbătorite așa cum au fost dacă nu era Ceaușescu și dacă nu le-ar fi impus românilor acest lucru”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns