Un absolvent de liceu din patru nu a reușit să treacă de exigențele examenelor de bacalaureat. Pe județul Bacău, procentul de promovabilitate este de numai 72,3%. Situație neverosimilă, care pune în discuție calitatea învățămîntului românesc. Ce vină au cadrele didactice vizavi de aceste rezultate? Dar elevii și părinții? Părerile băcăuanilor sînt împărțite. Le puteți afla din ancheta noastră redacțională.
Anișoara Biru, 22 de ani, studentă: „După părerea mea, vina se împarte la doi și spun asta pentru că eu consider că și elevii, dar și profesorii au vină. Elevii sînt vinovați pentru că nu și-au dat interesul prea mult să învețe, ca să obțină măcar o notă de trecere. Nu e posibil așa ceva. În ce-i privește pe profesori, organizarea a fost cu mult sub așteptări, mai proastă decît în anii din urmă”.
Ionuț Păduraru, 19 ani, viitor student: „Eu, chiar anul acesta am susținut examenul pentru bacalaureat și l-am trecut. Am avut colegi care au picat. De o parte dintre ei m-am mirat, pentru că erau mai buni decît mine și totuși… Este posibil ca ei să fi fost emotivi și să se fi pierdut. Cred că o parte din vină o purtăm și noi, elevii, pentru că poate nu ne-am pregătit suficient. Prea greu nu a fost”.
Sorina Babiș, 28 de ani, asistent farmacist: „După mine, în primul rînd elevii sînt vinovați, pentru că nu au studiat îndeajuns. Nu-și dau interesul. Comparativ cu cei din generațiile trecute, pînă în ’92 – ’93, ei au acces la tot felul de informații și e păcat că nu știu să profite de ele. Pe partea cealaltă, profesorii au și ei o vină. Nu mai au acea autoritate în fața elevilor, sau poate nu știu să și-o impună”.
Elisabeta Antal, 60 de ani, casnică: „Comisia poartă toată vina. Sînt convinsă că li s-au cerut bani copiilor pentru a trece examenele. Care a avut și a dat, a trecut, care nu, a picat. Toți sînt niște hoți. Vă rog să mă credeți că nu mai am încredere în sistemul de învățămînt, nici în justiție, nici în poliție, în nimeni”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns