Cu toate asigurările date, pe întreg parcursul anului agricol precedent, de către oficialii Ministerului Agriculturii, cum că producția de grîu va asigura necesarul de consum intern pînă la recolta viitoare, criza pîinii se adîncește tot mai mult. Doar importurile masive și rezervele strategice mențin piața în echilibru, dar cu riscul majorărilor repetate a prețului de vînzare. Aceasta înseamnă pîine mai puțină cu bani mai mulți, după scumpirile din ianuarie fiind așteptate alte ajustări. Ce politici ale pîinii credeți că ar trebui să promoveze guvernanții spre a asigura o reală securitate alimentară?
Vasile Zota, 63 de ani, pensionar: „Mai scumpesc încă o dată pîinea? Am o pensie foarte mică și abia mă descurc acum, dar dacă tot scumpesc alimentele astea o să murim de foame. Ce se poate face? Să le ieftinească”.
Geanina Benchea, 24 de ani, spălătoreasă: „Dacă este nevoie să se scumpească, asta e. În schimb, trebuie să se umble și la salarii. Sînt prea mici și, în curînd, nu ne mai putem permite să mai cumpărăm nici măcar pîine”.
Natalia Țidulă, 57 de ani, agricultor: „Apăi, mamă, eu locuiesc la țară și cumpăr și eu pîine. Dacă e s-o scumpească, atunci s-o scumpească. Nu avem ce face. E bine sau e rău, dăm înainte”.
Natalia Apostol, 67 de ani, pensionară: „Alimentele se scumpesc mereu, iar pîinea s-a scumpit în ianuarie. Statul trebuie să facă ceva, nu noi, noi nu avem nici o putere, noi trebuie doar să suportăm”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns