Astăzi se împlinesc 154 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești: Mihai Eminescu. Ce reprezintă marele bard de la Ipotești pentru spiritualitatea românească trecută, prezentă și viitoare? Cum este receptată opera literară, politică și jurnalistică de către generațiile de azi? O anchetă de presă printre băcăuani încearcă să afle opiniile lor pe această temă.
Alexandra Manea, 17 ani, elevă: „Eminescu reprezintă un model. Nu înseamnă numai trecut, ci și viitor, poate. Sînt mulți tineri, mai exact majoritatea lor, care nu-l mai citesc, ba mai mult, îl critică. Spun că nu mai este de actualitate. De fapt, în ziua de azi, în general nu prea se mai citește poezie. Tineretul e dornic de distracție”.
Andreea Bucă, 18 ani, elevă: „E o sursă de inspirație. Eu una mă regăsesc în poeziile lui Eminescu. Opera literară, din păcate, nu prea mai este receptată. Dacă se studiază la școală e O.K, dar în rest, sînt mai interesați de jocurile pe calculator”.
Toader Pricopie, 40 de ani, gestionar: „Mihai Eminescu a fost un mare poet, un mare scriitor și va rămîne veșnic în istoria noastră. Din păcate lumea nu prea mai citește, iar poezie cu atît mai puțin. Doar la școală se mai studiază Eminescu, acasă, nu cred. Tinerii din ziua de azi au alte preocupări, sînt interesați de calculatoare”.
Meronica Moisă, 48 de ani, cofetar: „Cînd vorbim despre Eminescu vorbim despre ceva măreț. Este valabil pentru cei care-l plac și pentru cei care-l înțeleg. Cel puțin pentru mine așa este. Dacă se mai citește Eminescu? Nu cred. Poate cei de vîrsta mea, de vîrsta a doua, își mai fac timp, din cînd în cînd, să mai citească cîte o poezie de-a lui Eminescu”.
Constanța Bairac, 55 de ani, contabil: „Eminescu este un exemplu de urmat și un scriitor pe înțelesul tuturor. Din păcate, nu mai avem printre noi un scriitor ca Eminescu sau ca Labiș. După părerea mea, tînăra generație nu mai citește poezie”.
Cosmin Breahnă, 19 ani, elev: „Reprezintă un model demn de urmat. Mie, de exemplu, îmi plac foarte mult poeziile lui Eminescu și le citesc de nenumărate ori”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns