În ultimul timp s-au înmulțit cazurile de tîlhării săvîrșite în trenuri, în casa scărilor de la blocuri sau noaptea – pe stradă, la adăpostul întunericului. Victimele sînt, de regulă, minori, femei, persoane în vîrstă. Dincolo de pagubele materiale pe care le suportă, victimele tîlharilor acuză stări de șoc pe care le depășesc cu multă dificultate. Întrebările anchetei noastre: știți cum să vă apărați ori să preveniți astfel de situații? Considerați că organele de ordine publică se implică suficient în protejarea cetățenilor?
Liliana Roman, 36 de ani, confecționer: „Ca să evităm astfel de situații nu trebuie să stăm de vorbă cu persoane necunoscute. În cazul în care sîntem atacați să strigăm după ajutor, dar cel mai bine ar fi să nu mergem singuri pe stradă; permanent să fim însoțiți. Organele de ordine publică bănuiesc că-și fac treaba, dar nu mai dovedesc, pentru că sînt foarte mulți tîlhari și nu le fac față”.
Elena Gurin, 38 de ani, confecționer: „E destul de periculos în ziua de azi. Sînt foarte multe persoane care sînt atacate și nu merg să reclame la poliție. Nu este bine așa, pentru că astfel infractorii rămîn în libertate și comit în continuare tîlhării. Cît despre persoanele care se ocupă cu ordinea publică – își fac datoria și nu prea!”
Victor Baboi, 48 de ani, șomer: „Totul pornește de la băutură, de la alcool. Este foarte important în ce anturaje umbli. Organele de ordine publică sînt văzute destul de rar patrulînd. Numai ei știu pe unde umblă. Sau, ar mai fi o variantă: este puțin personal pentru toată suprafața Bacăului”.
Cristina Agachi, 25 de ani, studentă: „Nu știu ce-aș putea face într-o astfel de situație. Putere nu am, asta e clar. Probabil, dacă aș avea un spray paralizant l-aș folosi, este cel mai practic și mai sigur mod de a mă apăra. Persoanele care se ocupă cu ordinea publică nu prea își fac datoria, mai exact, nu cred că pot acoperi suprafața pe care trebuie să o păzească, fiind foarte mare”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns