Chiar dacă nu satisface în totalitate cerințele și pretențiile de pe piața muncii, ofertele în domeniu nu lipsesc și acoperă un spectru destul de larg de profesii și de posturi în domenii precum construcțiile, comerțul, alimentar, al afacerilor etc. Cu toate acestea, rata șomajului se menține ridicată, lipsa apetitului pentru muncă fiind explicată nu doar de salariile mici, ci și de cîștigurile la negru. Cum apreciază băcăuanii această stare de lucruri?
Georgică Ionescu, 45 de ani, economist: „În primul rînd, nu știu dacă există într-adevăr oferte de muncă suficiente. Probabil sînt oferte doar pentru cei cu studii superioare, dar nu toți au aceste studii, marea majoritate au studii medii. Nu sînt de acord cu munca la negru. Trebuiesc sancționați cu amenzi mari cei care încurajează munca la negru”.
Camelia Moise, 23 de ani, muncitoare: „Oamenii nu acceptă ofertele, pentru că, probabil, acestea nu sînt destul de bine plătite, ori pentru a ocupa un astfel de post se cer anumite condiții. Dacă aș fi în această situație, sub nici o formă nu aș accepta să muncesc la negru, pentru că astfel nu am nici un drept”.
Gheorghiță V., 45 de ani, lucrător comercial: „Părerea mea este că trebuie făcut ceva și ca ofertă, dar și ca salarizare. Trebuie atras tineretul, pentru că ei sînt viitorul. Nu sînt de acord cu munca la negru, dar sînt conștientă că niciodată nu se va putea stopa. Ca să vă spun o părere strict personală: eu cred că românul s-a cam obișnuit să ceară bani mulți, dar să muncească nu prea”.
Titi Postolache, 53 de ani, operator Distrigaz: „Probabil salariul pe care-l oferă firmele este prea mic. Trebuie să le convină și oamenilor, să știe și ei pentru ce muncesc. Dacă munca la negru este plătită bine, de ce să nu muncească?”
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns