Criza perpetuă din sănătate se adîncește de la o zi la alta, diriguitorii acestui sistem apelînd la soluții extreme pentru prelungirea agoniei și resuscitarea organismului bolnav. Cea mai nouă și mai aberantă măsură în acest sens o reprezintă introducerea obligației de plată a spitalizării pentru pensionarii de boală. Cu alte cuvinte: ai bani, te internezi, nu ai – ce o vrea Domnul. Ministerul Sănătății și Familiei și cel al Muncii și Solidarității Sociale își pasează obligațiile de plată atunci cînd în discuție sînt aceste cazuri. Ce părere au băcăuanii despre situația în sine?
Emilia Savin, 69 de ani, pensionară: „Eu nu sînt de acord cu această măsură, mai exact cu plătirea spitalizării, mai ales cînd este vorba de un pensionat pe caz de boală. Nu sînt ei destul de amărîți? De unde să mai plătească și spitalizare? Dacă erau apți de muncă, probabil ar fi muncit, pentru că oricum cîștigau mai bine, aveau mai mulți bani și-și permiteau mai multe. De fapt, ce să mai vorbim, pensionarii, în general, sînt necăjiți”.
Laurențiu Pitica, 47 de ani, muncitor: „Păi cred că, dacă sînt bolnavi și trebuie să se interneze, atunci să plătească pentru aceste servicii. Nu? De fapt, nu știu dacă este corect”.
Viorel Pleșuv, 46 de ani, electronist: „După părerea mea, nu este corect. În primul rînd, protecția socială trebuie să asigure și aceste cazuri. Omul pensionat pe caz de boală, a lucrat cîndva și a cotizat la «Sănătate» în toți acei ani în care a muncit. Credeți că este corect ca acum, cînd este bolnav, să nu beneficieze de nimic din partea Ministerului Sănătății? Nici chiar de un pat în spital?”
Anica Acatrinei, 55 de ani, pensionară: „Nu este bine ce se face. Este bătaie de joc. Păi, oameni buni, nu e suficient că sînt bolnavi, de unde să mai plătească spitalizare, dacă unii nu au nici măcar bani de pîine? Ce să facă bieții oameni, să stea să moară în casă?”
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns